Σε ποιο -προβληματικό;- πρόγραμμα της ΠΑ,παίρνουμε Α.Ω…γυμναστήρια;

Στην υπόθεση του recce pod που προμηθευτήκαμε στο πλαίσιο της αγοράς των τελευταίων 30 F-16,έχουμε αναφερθεί κι άλλες φορές. Ως γνωστόν όταν έγινε η αγορά των αεροσκαφών και είχε προκύψει η ανάγκη απόκτησης και recce pod,επιλέξαμε αυτό που κατασκεύαζε η εταιρεία Goodrich,γνωστή μέχρι τότε για τα λάστιχα αεροσκαφών κι όχι μόνο. Ήταν η εποχή που η εταιρεία είχε αποφασίσει να “ανοιχτεί” και σ΄ άλλους τομείς και μεταξύ αυτών και στα recce pods.

Ακριβώς λόγω της απειρίας της σε τέτοια θέματα,αλλά και επειδή το recce pod που προωθούσε δεν ήταν πλήρως ανεπτυγμένο,είχαν εκφραστεί κάποιες επιφυλάξεις για την επιλογή του. Ωστόσο το επιχείρημα που προέταξαν όσοι τότε υποστήριζαν τη λύση Goodrich ,ήταν ότι αυτό το recce pod θα μετέδιδε real time εικόνα. Μέχρι εδώ όλα καλά και λογικά.

Λίγους μήνες αργότερα ,οι Πολωνοί που επίσης είχαν παραγγείλει F-16 με το ίδιο recce pod (φωτό), άρχισαν να παραπονούνται, ότι live εικόνα…γιοκ.

Στο ΓΕΑ και στο ΥΕΘΑ από τότε μέχρι και σήμερα ή λένε ότι δεν ξέρουν, ή σφυρίζουν αδιάφορα. Ένας αξιωματικός που τόλμησε να αναφέρει σε έγγραφο το προβληματισμό του απ΄όσα είχε μάθει από τη Πολωνία, ταλαιπωρηθηκε και τελικά αποστρατεύθηκε,αλλά μπορεί να είνα και σύμπτωση θα πείτε.

Από τον κ.Γεωργιόπουλο ,τον ΓΔΕ στον οποίο μέσω του Onalert του είχαμε απυθύνει ερώτημα για το αν είναι όλα εντάξει με το recce pod, δεν πήραμε απάντηση.
Κι έτσι φθάσαμε σήμερα να έχουμε μία έμμεση επιβεβαίωση. Ποια είναι αυτή; Μια ανακοίνωση του κ.Γεωργιόπουλου στην οποία αναφέρει:

“Κατόπιν σχετικής εγκριτικής Διαταγής του κ. ΥΕΘΑ, την  26 Ιουλίου 2011 υπεγράφη από το Γενικό Διευθυντή ΓΔΑΕΕ κ. Δημήτριο Γεωργιόπουλο η Σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων 03/09 με την εταιρεία “GOODRICH CORPORATION ISR SYSTEMS” εκ της Προμήθειας Αμυντικού Υλικού Α/Φ F-16 Blk52+, μέσω Διακρατικής Συμφωνίας με ΗΠΑ (FMS Case GR-D-SNY)”.

Ασχοληθήκαμε με το θέμα και μάθαμε ποια είναι τα αντισταθμιστικά:

•ένα δίκτυο υπολογιστών στον οποίο θα εισάγονται τα στοιχεία του recce pod, ΑΦΟΥ ΑΥΤΟ ΠΡΟΣΓΕΙΩΝΕΤΑΙ. Μέσω αυτού του δικτύου τα στοιχεία θα μεταφέρονται στα διάφορα κέντρα επιχειρήσεων. Μπορεί να είναι αφελές το ερώτημά μας,αλλά αφού το recce pod μας δίνει live εικόνα,γιατί πρέπει να περιμένουμε να προσγειωθεί και μετά να πάρουμε τα στοιχεία που έχει καταγράψει; Να κάνουμε δηλαδή ότι κάναμε και με τις “αρχαίες” φωτομηχανές των RF-4;

•το δεύτερο αντισταθμιστικό αποκλείεται να μαντέψετε τι είναι,αν και ακόμη δεν έχει “κλειδώσει”. Γυμναστήρια σε μονάδες της ΠΑ. Ναι καλά διαβάσατε. Γυμναστήρια. Ας μας κάνουν και καμιά παιδική χαρά.

Αν ο κ.Γεωργιόπουλος έχει κάποια διαφωνία ή διευκρίνηση,πολύ ευχαρίστως την αναμένουμε. Μάλλον όμως θα προτιμήσει πάλι τη σιωπή.