Σκληρές κουβέντες Αβραμόπουλου για Σάφα.Ρήξη ΥΕΘΑ-Ναυπηγείων και στο βάθος τα υποβρύχια

Σε ρήξη και αδιέξοδο οδηγούνται οι σχέσεις ΥΕΘΑ και ιδιοκτησίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εικόνα που μετέφερε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο Δ.Αβραμόπουλος ήταν απογοητευτική.

“Τα Ελληνικά Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, παρά την προσπάθεια που έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα και τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να βρεθούν λύσεις ως προς την παραλαβή, μέσα στα χρονικά περιθώρια, των τριών υποβρυχίων του προγράμματος «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» και του υποβρυχίου «ΩΚΕΑΝΟΣ» του προγράμματος «NEPTUNE II», συνεχίζουν ν’ ακολουθούν μια στάση, που οδηγεί σε αδιέξοδο”,φέρεται να έχει πει ο Αβραμόπουλος ,ο οποίος αναφέρθηκε και στην απόφαση για την εκ περιτροπής εργασία που θέλει να επιβάλει η διοίκηση Σάφα στα Ναυπηγεία.

Ο ΥΕΘΑ μίλησε για κακούς συμβούλους και τόνισε ότι

“στην ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση που διέρχεται η χώρα μας, δεν μπορούμε να πληρώνουμε χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχες εργασίες σε συγκεκριμένο χρόνο”. Βέβαια αυτό προβλέπεται από τη σύμβαση που υπεγράφη την εποχή που υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο Β.Βενιζέλος και πρέπει να αλλάξει.

Ο Δ.Αβραμόπουλος είπε ότι “έχουμε συμφωνήσει να βοηθήσουμε τα Ναυπηγεία στο σοβαρό θέμα, που έχει προκύψει από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που τους επιβάλλει να εκτελούν παραγγελίες, μόνο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, καμία άλλη στρατιωτική παραγγελία από ξένη χώρα και καμία άλλη παραγγελία εμπορικού χαρακτήρα.

Έχουν γίνει όλες οι κινήσεις προς την Ευρώπη. Όπως γνωρίζετε, αυτά είναι χρονοβόρα ζητήματα. Αμέσως μετά τις εκλογές, θα υπάρχει συνάντηση της κυβέρνησης με τον Επίτροπο Αλμούνια”.

Προ τριημέρου ο Αβραμόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σάφα,στην οποία συμφωνήθηκε να συναντηθούν ο Γενικός Διευθυντής του, με τον Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνας, προκειμένου να υπάρξει από κοινού,δέσμευση ότι μετά τις εκλογές θα συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις και ότι από την πλευρά των Ναυπηγείων θα δοθεί λύση στο ζήτημα των εργαζομένων.

Έγινε η συνάντηση αυτή και ενώ συμφωνήθηκε καταρχήν ένα πλαίσιο, που θα έλυε άμεσα το θέμα των εργαζομένων, λίγο πριν το ΚΥΣΕΑ, απεστάλη επιστολή του Γενικού Διευθυντή των Ναυπηγείων προς τον Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών, με την οποία τα Ναυπηγεία δηλώνουν ότι δεν αποδέχονται τις προτάσεις του ΥΕΘΑ και επανέρχονται στις γνωστές οικονομικές τους διεκδικήσεις, και στις αποφάσεις τους για μία ημέρα εργασία την εβδομάδα.

Αμέσως μετά τις εκλογές, το ΥΕΘΑ θα ενημερώσει σχετικά την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής και το ΚΥΣΕΑ, για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, σε συνεργασία με τα τρία συναρμόδια Υπουργεία, Οικονομικών, Άμυνας και Ανάπτυξης, υπό το φως των νέων δεδομένων.