«Σοβαρή η συζήτηση για τη πώληση υποβρυχίων στη Πολωνία»

«Εξαιρετικά σοβαρή» χαρακτήρισε τη συζήτηση που έγινε με τον Πολωνό υπουργό Άμυνας για τη πώληση του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ ή και άλλων υποβρυχίων τύπου 214,κορυφαία πηγή του ελληνικού Πενταγώνου. Όπως δήλωσε στο OnAlert,»οι πολωνοί ενδιαφέρονται να μπουν και στην «αλυσίδα» ναυπήγησης των υποβρυχίων του ΠΝ,κάτι που σημαίνει ότι αν τελικά συμφωνήσουμε σε όλα ,μπορεί να «παραχωρήσουμε» κάποιο ή κάποια από τα υποβρύχια που  ήδη ναυπηγούνται για το δικό μας ΠΝ».

Η ηγεσία του ΠΝ ,δεν ενθουσιάζεται με τη προοπτική πώλησης ενός ή και περισσοτέρων υποβρυχίων,ωστόσο η πολιτική ηγεσία διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή επίπτωση στην επιχειρησιακή λειτουργία του ΠΝ. Επίσης από το Πεντάγωνο χαρακτηρίζουν «άνευ σημασίας» τους προβληματισμούς που εξέφραζαν στελέχη του ΠΝ περί «ελλέιψεως νομικού καθεστώτος που να επιτρέπει πώληση τέτοιου είδους αμυντικού υλικού».Όπως υποστήριξε η ίδια πηγή «αυτό το κενό μπορεί να ρυθμιστεί και θα ρυθμιστεί εγκαίρως με σχετικό νομοθέτημα». Η ρύθμιση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα για να προωθηθούν κι άλλες πωλήσεις μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων,όπως άρματα μάχης,,αεροσκάφη αλλά και παλαιά πλοία του στόλου. Συνεπώς το μόνο πραγματικό πρόβλημα για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με τους Πολωνούς ή και με οποιαδήποτε άλλη ενδιαφερόμενη χώρα είναι το οικονομικό. Για τον ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ η τιμή πώλησης που έχει καθορίσει η ελληνική κυβέρνηση είναι πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, τη Τρίτη υψώνει την ελληνική σημαία στο Κίελο αλλά για πόσο θα τη διατηρήσει θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με τη πολωνική πλευρά