Στα «ελληνικά χνάρια» η Ινδία στα ιπτάμενα ραντάρ

<<Iπτάμενα ραντάρ>> ίδια με τα ελληνικά πήρε η Ινδία. Η βραζιλιάνικη εταιρεία Embraer παρέδωσε στο υπουργείο Άμυνας της Ινδίας το πρώτο από τα τρία αεροπλάνα που είχε παραγγείλει, ηλεκτρονικού εντοπισμού σε μεγάλη ακτίνα τύπου EMB-145.
Το αεροσκάφος έχει περάσει τις δοκιμές του εργοστασίου Embraer και του Ινδικού Οργανισμού Αμυντικών Ερευνών και Προγραμμάτων (DRDO), που σχεδίασαν το σύστημα των ραντάρ. Στο εγγύς μέλλον η Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας θα διεξάγει τις δικές της δοκιμές.Η παράδοση έγινε με βάση τη συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2008 για τα αεροσκάφη και την ανάπτυξη του φορέα που θα αποτελέσει τη βάση του συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου που αναπτύσσει η ασιατική χώρα.
Το αεροσκάφος που παραδόθηκε έχει όλη την αναγκαία υποδομή υποστήριξης εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης και αυξημένης διαθέσιμης ηλεκτρικής ισχύος αλλά και του αεροδυναμικού περιβλήματος του ραντάρ AESA που είναι κα΄πως διαφορετικό από το Erieye. Δεν έχει όμως εγκατεστημένο τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, κάτι που θα γίνει τους επόμενους μήνες στην Ινδία.

Η Ελλάδα είχε παραγγείλει και τοποθετήθηκαν σουηδικά και γαλλικα ηλεκτρονικά συστήματα ραντάρ.