Τα ναυπηγεία πουλήθηκαν αλλά δεν «σώθηκαν».

“Το νέο στοιχείο το οποίο υπάρχει είναι πως έχει γίνει πια απόλυτα αντιληπτό από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές πως το μέλλον των Ναυπηγείων δεν μπορεί να εξαρτάται μόνον από ελληνικά στρατιωτικά προγράμματα. Αλλά τώρα έχουμε και την ευκαιρία, τη δυνατότητα και την υποχρέωση να απευθυνθούμε και στη διεθνή αγορά, ενεργώντας επιτέλους και ως χώρα που πουλάει και δεν αγοράζει απλώς τέτοιου τύπου προγράμματα”.
Αυτές είναι η άποψη του υπουργού Άμυνας για τα ναυπηγεία,αλλά μέχρι στιγμής η τύχη του Σκαραμαγκά,εξαρτάται αποκλειστικά από τα εξοπλιστικά προγράμματα του ελληνικού ΠΝ:
*Ναυπήγηση δύο νέων υποβρυχίων τύπου 214,ολοκλήρωση άλλων τριών που είναι σχεδόν έτοιμα.Κόστος 1,3 δις ευρώ.
*Ναυπήγηση έξι φρεγατών τύπου Fremm από τη Γαλλία.Οι τρεις απ΄ αυτές θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα. Οι Γάλλοι έχουν συμφωνία με τα ναυπηγεία της Ελευσίνας,τα οποία όμως ο νέος ιδιοκτήτης του Σκαραμαγκά μάλλον θα θέλει να τα κλείσει,για να αναλάβει το ναυπηγικό πρόγραμμα μαμούθ των φρεγατών που μην γελιέστε θα φθάσει –αν βέβαια υλοποιηθεί- τα 6 δις! Το αν χρειαζόμαστε γενικώς φρεγάτες και ειδικά αυτές τις φρεγάτες, είναι κάτι παραπάνω από συζητήσιμο.
*Εκσυγχρονισμός φρεγατών ΜΕΚΟ του Στόλου.

Συνεπώς οι γερμανοί πούλησαν ο κ.Σάφα αγόρασε κι εμείς πληρώσαμε και θα πληρώνουμε πάρα πολλά για πολλά χρόνια ,αν όλα τα παραπάνω προγράμματα υλοποιηθούν.
Παρόλα αυτά ο κ.Σάφα δήλωσε ότι «δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα»,ειδικά τη τύχη των 1200 εργαζομένων. Το νέο ΔΣ των ναυπηγείων που αποτελείται αποκλειστικά από συνεργάτες του θα αποφασίσει για την τύχη τους,αν και όλες οι πληροφορίες μιλάνε για «ένα ναυπηγείο με 300 εργαζόμενους». Ο νέος ιδιοκτήτης άφησε κάποια παράθυρα ανοιχτά για παραγγελίες πολεμικών πλοίων από ξένες χώρες. Μακάρι να επαληθευτεί. Μία απ΄αυτές η Λιβύη η οποία υποτίθεται ότι σκέφτεται να ναυπηγήσει υποβρύχια ,υποδέχεται σήμερα το έλληνα Α/ΓΕΝ αντιναύαρχο Δημήτρη Ελευσινιώτη. Λέτε να του ζητήσουν κι αυτοί τον ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ ή κάποιο από τα «αδελφάκια» του;
Ο Βενιζέλος πάντως έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα των πωλήσεων αμυντικού υλικού από τη Ελλάδα σε άλλες χώρες. Το λέει και στη δήλωσή του: «Έχουμε τη δυνατόττητα να απευθυνθούμε στη διεθνή αγορά ,ενεργώντας πλέον και ως χώρα που πουλάει και δεν αγοράζει απλώς». Φρεγάτες,αεροσκάφη,άρματα, είναι στη λίστα πωλήσεων του υπουργού Άμυνας.Μένει να βρει πελάτες.