Το Λονδίνο «βούλιαξε» τα ναυπηγεία Ελευσίνας που ψάχνουν σωσίβιο στο Παρίσι.

Η BAE δεν δέχτηκε πρόταση του υπουργείου Άμυνας για λύση στο θέμα των πληρωμών που όφειλαν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Ο υπουργός Άμυνας απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή,πριν γίνει γνωστή η τελική απόφαση της ΒΑΕ για καταγγελία της σύμβασης ναυπήγησης πυραυλακάτων,αποκάλυψε ότι είχε γίνει προσπάθεια να βρεθεί λύση,την οποία όμως δεν δέχτηκαν οι Βρετανοί.
» Το ΥΕΘΑ προσπάθησε και προσπαθεί να τους πείσει να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τα ναυπηγεία. Προς το σκοπό αυτό η ΓΔΑΕΕ και το ΓΕΝ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την εταιρεία ΒΑΕ που απειλεί με άμεση καταγγελία της σύμβασης της με τα Ναυπηγεία ενώ και εγώ έθεσα το ζήτημα στον Πρέσβη του Η.Βασιλείου και στον Βρετανό ομόλογό μου. Κύριος στόχος είναι να διαφυλαχθεί η ελληνική ναυτική υποδομή, μέσα στο πλαίσιο της κοινοτικής έννομης τάξης, με θεμελιώδη κριτήρια το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες του Π.Ν.. Η διοίκηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας γνωρίζει τι είναι κατά νόμο εφικτό να γίνει και υπό ποιες προϋποθέσεις, πρώτη από τις οποίες είναι η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης της επιχείρησης. Μακάρι να αρκούσε γι’αυτό ο διακανονισμός των πληρωμών του προγράμματος ΤΠΚ του Π.Ν. Ήδη έχουμε ανακοινώσει προς την ΒΑΕ ότι, εφόσον ζητηθεί, οι επόμενες πληρωμές θα διαχωριστούν μεταξύ κυρίου κατασκευαστή και υποκατασκευαστή ώστε αυτός να πληρώνεται απευθείας από το ΥΠΕΘΑ».
Τελικά η ΒΑΕ δεν έκανε πίσω η σύμβαση καταγγέλθηκε και το ΠΝ φαίνεται ότι χάνει τις δύο -αν όχι τις τρεις- πυραυλακάτους,από τις επτά που είχαν παραγγελθεί.
Τώρα τι μένει; Από την Ελευσίνα, έχουν στρέψει το βλέμμα στο Παρίσι,όπου πάει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός. Τι περιμένουν; Νέα για τις φρεγάτες!