Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των ΕΑΣ.

Ως μονόδρομο θεωρεί την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ο ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης,ο οποίος περιέγραψε το σχέδιο αποκρατικοποίησής τους ,απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή.

Αυτό που δεν είπε ο κ.Μπεγλίτης,αλλά το λένε οι πληροφορίες,είναι ότι για τα ΕΑΣ και πιο συγκεκριμένα για τα εργοστάσια Λαυρίου και Αιγίου, εξακολουθεί να δείχνει ενδιαφέρον η αμερικανική εταιρεία ATK ,η οποία όλο εγκαταλείπει τη προσπάθεια,αλλά όλο το παλεύει.

Οι αμερικανοί ενδιαφέρονται να πάρουν το εργοστάσιό τους από την Αίγυπτο και αυτό όχι τώρα,αλλά πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση εκεί. Το θέμα είναι ότι οι αμερικανοί δεν δίνουν λεφτά και δεν εγγυώνται όλες τις θέσεις εργασίας.

Τι είπε ο Μπεγλίτης στη Βουλή για τα ΕΑΣ

«Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο που εκπονήθηκε από την εταιρία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, βασικός στόχος της είναι η διατήρηση δύο γραμμών παραγωγής. Η μία όπλων και οπλικών συστημάτων στο εργοστάσιο του Αιγίου και η άλλη πυρομαχικών και άλλων προϊόντων στο εργοστάσιο του Λαυρίου.

Σε μεταβατικό στάδιο και με δεδομένο την ύπαρξη παραγγελιών και συμβάσεων που η υλοποίησή τους είναι σε εξέλιξη, τα υπόλοιπα εργοστάσια θα συνεχίσουν την λειτουργία τους μέχρι την ολοκλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων. Ήδη για το εργοστάσιο της Ελευσίνας έχει ξεκινήσει μελέτη μετεγκατάστασής του στο Λαύριο.

Οι προβλέψεις σχετικά με την εταιρία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ), αναφέρονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, στο οποίο έχουν ενταχθεί τα ΕΑΣ και προβλέπεται η αποκρατικοποίηση τους σε ποσοστό 99,8%.

Μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ κατέθεσε πρόταση για ιδιωτικοποίηση των ΕΑΣ σε ποσοστό 66% ώστε να παραμείνει στο κράτος το 33,8% για να έχει τον έλεγχο της καταστατικής λειτουργίας της εταιρίας και για την διατήρηση του ρόλου για τον οποίο ιδρύθηκε η εταιρία».