Υποκρισία Ευρωπαίων-ΗΠΑ για τους ελληνικούς εξοπλισμούς και οι «μεσάζοντες»

Η υποκρισία Ευρωπαίων και Αμερικανών για τα θέματα που έχουν να κάνουν με τους ελληνικούς εξοπλισμούς περισσεύει και εκνευρίζει τους Έλληνες πολίτες,που βλέπουν αυτούς τους ίδιους που μας κουνάνε επιδεικτικά το δάχτυλο,να προσπαθούν ακόμη και τώρα να προωθήσουν τα εξοπλιστικά τους συμφέροντα.

«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διαθέτει καμία αρμοδιότητα όσον αφορά τις εθνικές αποφάσεις για τις αμυντικές δαπάνες» δήλωσε ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, απαντώντας σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή , Νίκου Χουντή. Το ίδιο θα απαντούσαν προφανώς και οι Αμερικανοί αν τους ετίθετο το ίδιο ερώτημα.

Κι όμως σε πολυτελή γραφεία πέριξ του ΥΕΘΑ ,όπου στεγάζονται μεγαλοστελέχη ευρωπαϊκών και αμερικανικών αμυντικών κολοσσών οι συζητήσεις για τα επόμενα “εξοπλιστικά” που θέλουν να “ξεφορτώσουν” στην Ελλάδα,έχουν αρχίσει και “φουντώνουν”.Κάποιοι έχουν αρχίσει κι εμφανίζονται σε ραντεβού σε καφέ του Ν.Ψυχικού για τις σχετικές δημόσιες σχέσεις.

Για να μην παρεξηγηθούμε και για να πούμε ανοιχτά την άποψή μας:η Ελλάδα πρέπει να εξοπλιστεί,αλλά όπως επιβάλουν οι ανάγκες της και τα σχέδιά της κι όχι όπως θέλουν οι δανειστές και οι αμυντικοί κολοσσοί Ευρώπης και ΗΠΑ.

Ποια είναι τα σενάρια που ήδη κυκλοφορούν;

•Οι Αμερικανοί πηγαινοέρχονται στο ΥΕΘΑ προσπαθώντας να μας πείσουν ότι πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τα F 16 Block 50. Για τα οποία ακόμη δεν έχουμε εξασφαλίσει κινητήρες.Επιπλέον γράφτηκε και δεν διαψεύστηκε ότι ενδέχεται να πάρουμε τρία F 16 για αναπλήρωση απωλειών.Κάτι που δεν είναι κακό αρκεί να μην κοστίσει “ο κούκος αηδόνι”,όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις.

•Οι Γάλλοι επιμένουν να “σπρώχνουν” μέσω “διαρροών” και “πληροφοριών” ότι το πρόγραμμα των φρεγατών Fremm είναι ακόμη “ζωντανό”. Πρόγραμμα που θα είχε ενδιαφέρον αν υπήρχαν χρήματα -θα πάει 6 έως 7 δις- και αν είχαν λυθεί τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην Πολεμική Αεροπορία.

•Στον ορυμαγδό των σεναριών κάποιοι “κολλάνε” ,το πρόγραμμα προμήθειας τεθωρακισμένων BMP-3 από τη Ρωσία,το οποίο είχε “ενταφιάσει” επί υπουργίας του ο Ε.Βενιζέλος, δίνοντας “ζωή” βέβαια στη συνέχιση των παραγγελιών γερμανικών υποβρυχίων!

Η πολύ σοβαρή οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα θα μπορούσε να είναι ευκαιρία και για το θέμα των εξοπλισμών,οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί -σε σημείο υπερβολής κι επειδή έκρυβαν …άλλα “πάρτυ”- για την οικονομική κατηφόρα που πήραμε. Θα ήταν και μπορεί να γίνει ευκαιρία αν επιτέλους σοβαρευτούμε και αντιμετωπίσουμε με πραγματικά εθνικά κριτήρια τι και γιατί το αγοράζουμε. Δεν είναι δύσκολο. Αρκεί να απαντήσουν αυτοί που θα κληθούν -όταν θα έρθει η ώρα- σε μερικά απλά ερωτήματα:

•Από τι κινδυνεύουμε

•Πως θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο

•Τι μας λείπει και τι μας χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές

Όλα τ΄ άλλα είναι σενάρια που εξυπηρετούν μόνο όσους θέλουν να “ξεστοκάρουν” τις αποθήκες τους και να όσους περιμένουν της “προμήθειά” τους.

Ο ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος ,θέλοντας να απαντήσει σε χθεσινό δημοσίευμα είπε μεταξύ άλλων:

“Όπως έχω δηλώσει και στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, ουδεμία νέα προμήθεια πρόκειται να γίνει, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα. Ούτε λεφτά υπάρχουν, ούτε και πρόθεση.

Η πολιτική του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η διασφάλιση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων και η συντήρηση της υπάρχουσας υποδομής τους. Και για τον σκοπό αυτό έχουμε έγκαιρα φροντίσει».

Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση σ΄ αυτά που αναφέρει στη δήλωσή του ο ΥΕΘΑ. Ελπίζουμε ότι θα τα τηρήσει χωρίς καμία παρέκκλιση όταν θα αρχίσει να δέχεται πολλές και μεγάλες πιέσεις από «συμμάχους»,»φίλους»,»δανειστές» και τους «μεσάζοντες» που δεν υπάρχουν ως γνωστόν μόνο …στη πατάτα και τα πορτοκάλια.