A-10: Η Ουκρανία είχε ζητήσει 100 αεροσκάφη – Το κατηγορηματικό «όχι» των ΗΠΑ

Ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας σε μια ιδιαίτερα αποκαλυπτική συνέντευξη δήλωσε ότι είχε ζητήσει από τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, την προμήθεια 100 μαχητικών αεροσκαφών εγγύς αεροπορικής υποστήριξης τύπου A-10 Warthog, λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όταν οι ΗΠΑ ήταν ακόμα διστακτικές για τις μαχητικές ικανότητες των Ουκρανών.

Ο Ολέξιι Ρεζνίκοφ είχε πει στον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν ήταν σε υπηρεσία με την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία και θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην καταστροφή του περίφημου ρωσικού κομβόι που είχε μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των αναλυτών και των ειδικών τον περασμένο Μάρτιο και το οποίο κατευθυνόταν προς το Κίεβο.

Η απάντηση των ΗΠΑ

«Τα A-10 μπορούν να πραγματοποιήσουν αποτελεσματικούς τακτικούς βομβαρδισμούς και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε κατά του κομβόι με τα ρωσικά τεθωρακισμένα άρματα μάχης» δήλωσε ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας εξηγώντας την επιχειρηματολογία που είχε αναπτύξει τότε στον Λόιντ Όστιν περί τα τέλη Μαρτίου. Πράγματι, τα A-10 είναι από τα πιο εμβληματικά αεροσκάφη εγγύς αεροπορικής υποστήριξης της εποχής μας και έχουν τεράστια φήμη για την αποτελεσματικότητα τους στο πεδίο επιχειρήσεων, χάρη στο «θρυλικό» πυροβόλο τύπου GAU-8/A Avenger των 30 χιλιοστών, ενώ ακόμα μπορούν να εξοπλιστούν με ένα ευρύ φάσμα ωφέλιμου φορτίου, όπως πύραυλοι αέρος – εδάφους, βόμβες ακριβείας, αλλά και ρουκέτες στα πολλά hardpoints που έχει.

Πράγματι, μετά από λίγο καιρό ξέσπασε έντονη «φημολογία» περί δυνητικής αποστολής αεροσκαφών τύπου A-10 στην Ουκρανία, που είχε απασχολήσει και τον διεθνή Τύπο, ωστόσο οι ΗΠΑ ήταν ξεκάθαροι από την αρχή, με τον Ουκρανό Υπουργό Άμυνας να λέει χαρακτηριστικά ότι όταν ζήτησε τα 100 αεροσκάφη εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, ο Λόιντ Όστιν του απάντησε κατηγορηματικά όχι και ότι το αίτημα «θα ήταν αδύνατο να ικανοποιηθεί» διότι «δεν θα είχε κανένα απολύτως νόημα», αφού εκτιμούσε πως τα A-10 ήταν «εύκολος στόχος» για τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας.

Από τα Warthog στους Patriot

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας είχε λάβει υπόψη ότι τα αεροσκάφη που ζητούσε η Ουκρανία ήταν παλιά, ενώ πολλά από αυτά δεν ήταν – ούτε είναι ακόμα – σε λειτουργική κατάσταση. Επί του παρόντος, στο απόθεμα των ΗΠΑ υπάρχουν 100 A-10 Warthog εκ των οποίων 49 A-10A και 51 A-10C.

Ειδικά τα A-10A που είναι παλιότερα, αποτελούν κύρια πηγή για εξαρτήματα και ανταλλακτικά για την υποστήριξη των επιχειρησιακών αεροσκαφών που υπηρετούν ακόμα στην USAF. Συνεπώς, η κρίση των ΗΠΑ ήταν λογική και δικαιολογημένη, ωστόσο τους επόμενους μήνες, όπως αποδείχθηκε, η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια ήταν τεράστια, με αποκορύφωμα τα συστήματα αεράμυνας τύπου Patriot που εγκρίθηκαν πριν λίγες ημέρες.