A400M: Επέστρεψαν στη βάση τους τα τουρκικά μεταγωγικά που εγκλωβίστηκαν στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου [vid]

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τα δύο στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη A400M που είχαν εγκλωβιστεί στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου, επέστρεψαν σήμερα στη βάση τους στην Τουρκία.

«Δύο από τα αεροσκάφη μας A400M, τα οποία πήγαν στην Ουκρανία για να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια και να εκκενώσουν τους πολίτες μας, και έμειναν στο αεροδρόμιο Borispol μετά το κλείσιμο του εναέριου χώρου, άρχισαν να φτάνουν στο Kayseri, την έδρα τους», αναφέρει η ανακοίνωση της Τουρκίας.

Το βράδυ της 23ης προς 24η Φεβρουαρίου, δύο A400M της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας αναχώρησαν διαδοχικά από την Άγκυρα και το Εσκισεχίρ για την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο. Τα στρατιωτικά μεταγωγικά προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Boryspil του Κιέβου τις πρώτες πρωινές ώρες – το πρώτο στις 3:47 π.μ τοπική ώρα, το δεύτερο στις 4:49 π.μ.

Λίγες ώρες αργότερα, οι πρώτοι Ρώσοι στρατιώτες πέρασαν τα σύνορα με την Ουκρανία και ρωσικά αεροσκάφη και ελικόπτερα επιτέθηκαν σε θέσεις και αεροδρόμια της Ουκρανίας. Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, τα πληρώματα των αεροπλάνων παρέμειναν στην τουρκική πρεσβεία στο Κίεβο.

Μετέφεραν «ανθρωπιστική βοήθεια» ή TB2 Bayraktar;

Επίσημες δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης κάνουν λόγο για «προμήθειες βοήθειας» στην Ουκρανία και για προγραμματισμένη αποστολή εκκένωσης Τούρκων πολιτών. Ωστόσο, τέτοιες πτήσεις βοήθειας και εκκένωσης δεν είχαν ανακοινωθεί εκ των προτέρων. Άλλες πηγές, λοιπόν, «υποψιάζονται» ότι τα δύο A400M μετέφεραν νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 Bayraktar της τουρκικής κατασκευάστριας εταιρείας Baykar, τα οποία είχε παραγγείλει ο ουκρανικός στρατός.

Μια δήλωση του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας την 1η Μαρτίου ταιριάζει με αυτή την θεωρία. Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι μια νέα παρτίδα drones TB2 Bayraktar είχε φτάσει στη χώρα και ήδη χρησιμοποιούνταν εναντίον των Ρώσων εισβολέων. Από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου, περισσότερα A400M πέταξαν από την Τουρκία προς την ανατολική Ευρώπη, πιο συγκεκριμένα στο Rzeszów στην Πολωνία, κοντά στα ουκρανικά σύνορα.