Aarok: Το γαλλικό UAV θα παράγεται πλέον και στο έδαφος της Ουκρανίας

Η γαλλική εταιρεία Turgis & Gaillard υπέγραψε συμφωνία με την ουκρανική εταιρεία Antonov για την από κοινού παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεσαίου ύψους, μεγάλης αντοχής (MALE) Aarok στο έδαφος της Ουκρανίας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας, η συμφωνία υπεγράφη κατά την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ στο Κίεβο στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της γαλλικής εταιρείας, αποκάλυψαν ότι η συνεργασία τους με την Antonov στοχεύει να διευκολύνει την τοπική παραγωγή του drone με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό του, καθώς αναμένεται να αναπτυχθεί με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο εγγύς μέλλον.

Δεν έχει καθοριστεί ακόμα ο τόπος που θα στηθεί η γραμμή παραγωγής στην Ουκρανία, αλλά και ποιους εξοπλισμούς θα παρέχει η κάθε εταιρεία.

Το UAV Aarok παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Αεροναυπηγικής στο Λε Μπορζέ της Γαλλίας (Paris Air Show) τον περασμένο Ιούνιο.

Τα χαρακτηριστικά του

Το σύστημα προβλέπεται να μεταφέρει έως και 3.000 κιλά ωφέλιμου φορτίου και να πετάει έως και 24 ώρες. Σύμφωνα με την γαλλική εταιρεία, το Aarok έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί ένα ευρύ φάσμα αποστολών, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων κρούσης, χερσαίας και θαλάσσιας επιτήρησης και ανθυποβρυχιακού πολέμου. Λόγω των αναφερόμενων δυνατοτήτων και του μεγάλου μεγέθους του, το γαλλικό UAV έχει ήδη αρχίσει να συγκρίνεται με το αμερικανικό drone MQ-9 Reaper που ήδη έχει ο γαλλικός στρατός. Το νέο drone είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το Reaper, αλλά δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμη οι ικανότητές του.

Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, το Aarok τροφοδοτείται από έναν κινητήρα turbojet, ο οποίος του παρέχει σημαντική ώθηση. Αυτό επιτρέπει στο drone να φτάσει ταχύτητες έως και 0,8 Mach, καθιστώντας το ένα από τα ταχύτερα drones στην κατηγορία του. Ο κινητήρας επιτρέπει επίσης στο Aarok να λειτουργεί σε μεγάλα υψόμετρα, δίνοντάς του ένα ευρύ φάσμα λειτουργίας.

Το γαλλικό UAV έχει εντυπωσιακή αυτονομία που φτάνει τα 2.000 χιλιόμετρα. Αυτό του επιτρέπει να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις και να διεξάγει αποστολές μακριά από τη βάση των επιχειρήσεων του.

Από πλευράς οπλισμού, το drone είναι εξοπλισμένο με μια ποικιλία οπλικών συστημάτων. Μπορεί να μεταφέρει πυραύλους αέρος-εδάφους, καθοδηγούμενες βόμβες ακριβείας, ακόμη και πυραύλους αέρος-αέρος. Ο οπλισμός του drone είναι σχεδιασμένος να είναι αρθρωτός, επιτρέποντας διαφορετικές διαμορφώσεις ανάλογα με τις απαιτήσεις της αποστολής.