Abrams: Η Πολωνία παρέλαβε την πρώτη παρτίδα αρμάτων μάχης από τις ΗΠΑ [pics,vid]

Η Πολωνία παρέλαβε χθες Τετάρτη την πρώτη παρτίδα των προηγμένων αρμάτων μάχης Abrams κατασκευής ΗΠΑ, καθώς η χώρα προσπαθεί να ενισχύσει τις δυνάμεις της υπό το φως του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η παραγγελία περιλαμβάνει συνολικά 366 άρματα μάχης Abrams από τις ΗΠΑ, αλλά η πρώτη παρτίδα που έφτασε στο λιμάνι Szczecin περιλαμβάνει 14 άρματα.

«Τα πρώτα τανκς βρίσκονται ήδη στο πολωνικό έδαφος, είναι μια σημαντική μέρα για τον πολωνικό στρατό», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Μάριους Μπλάστσακ. «Φέτος θα έχουμε περισσότερα τανκς και θα σχηματίσουν ένα νέο τάγμα αρμάτων μάχης Abrams», είπε ο Μπλάστσακ, χαρακτηρίζοντας τα αμερικανικής κατασκευής άρματα ως «τα καλύτερα τανκς στον κόσμο».

Η αποστολή αποτελεί μέρος μιας συμφωνίας αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 116 άρματα μάχης M1A1 Abrams που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν από το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Η Πολωνία ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις της

Πέρυσι, η Πολωνία αγόρασε άλλα 250 Abrams στην πιο σύγχρονη παραλλαγή M1A2, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν στα τέλη του 2024.

«Δεν μπορεί κάθε χώρα να έχει τέτοια άρματα μάχης, η Πολωνία είναι η πρώτη χώρα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών που θα έχει άρματα μάχης Abrams στην πιο σύγχρονη έκδοση», πρόσθεσε ο Μπλάστσακ.

Η Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και πιστός σύμμαχος της Ουκρανίας, ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι σχεδιάζει να δαπανήσει το 4% του ΑΕΠ της για την άμυνα το 2023. Έχει ήδη υπογράψει πολλαπλές συμφωνίες εξοπλισμών, όπως η συμφωνία με τη Νότια Κορέα για τα άρματα μάχης K2 «Black Panther» τα πυροβόλα όπλα K9 και τα μαχητικά αεροσκάφη FA-50.