AbramsX: Το άρμα μάχης επόμενης γενιάς των ΗΠΑ έκανε την πρώτη του εμφάνιση [vid]

Η αμερικανική αμυντική εταιρεία General Dynamics Land Systems κυκλοφόρησε το πρώτο βίντεο που καταγράφει το πρωτότυπο της τανκ επόμενης γενιάς, το AbramsX.

Στην περιγραφή του βίντεο, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το AbramsX είναι ελαφρύτερο από τις προηγούμενες εκδόσεις των αρμάτων μάχης M1 Abrams. Επί του παρόντος, μία από τις νεότερες εκδόσεις του M1 Abrams SEPv3 ζυγίζει 73 τόνους, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα μεταφοράς του.

Λόγω του υβριδικού κινητήρα, το AbramsX θα καταναλώνει το μισό καύσιμο από την προηγούμενη έκδοση, ενώ βοηθάει επίσης στην συγκάλυψη του θορύβου.

Η δεξαμενλη έγινε επίσης μικρότερη (ο αριθμός των μελών του πληρώματος δεν αναφέρεται, αλλά οι προηγούμενες εκδόσεις του M1 Abrams χωρούσαν πλήρωμα τεσσάρων ατόμων).

Σύμφωνα με το The War Zone, το τανκ διαθέτει επίσης ένα αυτόματο κανόνι 30 χιλιοστών Kongsberg Protector RS6 Remote Weapon Station (RWS). Το AbramsX είναι πιθανώς εξοπλισμένο με ένα ενσωματωμένο σύστημα ενεργής προστασίας Trophy.

Η General Dynamics ισχυρίζεται ότι η AbramsX θα εφαρμόσει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, αν και δεν παρείχε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Το AbramsX είναι ένα ενδιάμεσο μεταξύ των τελευταίων εκδόσεων του M1 Abrams SEPv4 και του μελλοντικού τανκ του Αμερικανικού Στρατού.

Φέτος, οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες παρουσίασαν τις μελλοντικές τους ιδέες για άρματα μάχης. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε το EMBT (Enhanced Main Battle Tank) – ένα κοινό έργο της γαλλικής Nexter και της γερμανικής Krauss Maffei Wegmann. Η γερμανική εταιρεία Rheinmetall είχε επίσης παρουσιάσει ένα νέο καινοτόμο τανκ Panther KF51 .