ADA: Η Ουκρανία σκέφτεται να παραγγείλει δύο ακόμη κορβέτες από την Τουρκία

Η Ουκρανία σκέφτεται να αυξήσει την παραγγελία των κορβετών κλάσης ADA από την Τουρκία σε τέσσερις, σύμφωνα με τουρκικό αμυντικό ιστότοπο.

Σύμφωνα με το SavunmaSanayiST.com, επικαλούμενο τον Ουκρανό πρέσβη στην Άγκυρα, η Ουκρανία ετοιμάζεται να παραγγείλει 2 ακόμη κορβέτες. «Έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο για 4 κορβέτες και εξαρτάται από την κατάσταση στην Ουκρανία πως θα προχωρήσουμε. Θα δούμε πώς θα συνεχιστούν οι κατασκευές και πού μπορούμε να το κάνουμε. Υπήρχε η ιδέα να συνεχιστεί η κατασκευή σε ουκρανικά ναυπηγεία, ωστόσο λόγω του πολέμου πιθανότατα θα κατασκευαστούν εδώ στην Τουρκία», δήλωσε.

Υπενθυμίζεται πως αρχικά, οι πληροφορίες για τη συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία και Ουκρανία έκαναν λόγο για συνολικά τέσσερις κορβέτες, ωστόσο ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη ξεκαθάρισε πως η αρχική παραγγελία αφορά μόνο δύο κορβέτες κλάσης ADA.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ναυπήγηση των κορβετών θα ολοκληρωνόταν σε ουκρανικά ναυπηγεία με την βοήθεια τουρκικών εταιρειών. Ο πόλεμος, όμως, άλλαξε τα σχέδια Τούρκων και Ουκρανών. Έτσι, η πρώτη κορβέτα κλάσης ADA, που ονομάστηκε «Hetman Ivan Mazepa», καθελκύστηκε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους σε ναυπηγείο της Τουρκίας. 

Η κορβέτα κλάσης ADA είναι μια κατηγορία κύριων μονάδων επιφανείας που ειδικεύονται στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και αναπτύχθηκαν για τις ανάγκες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο του προγράμματος «εθνικού πλοίου – MILGEM», το οποίο ακόμα αφορά και την κατασκευή φρεγατών πολλαπλών ρόλων που θα είναι ικανές να εκτελούν ένα ευρύ φάσμα αποστολών όπως αναγνώριση, επιτήρηση, έγκαιρη προειδοποίηση, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, αμφίβιες επιχειρήσεις, περιπολίες ανοικτής θάλασσας, ενώ όσον αφορά την Ουκρανία, το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας θέλει να χρησιμοποιήσει τις κορβέτες τόσο στην Μαύρη όσο και στην Αζοφική Θάλασσα απέναντι στις ρωσικές ναυτικές δυνάμεις.