Admiral Gorshkov: Η ρωσική φρεγάτα ξεκινά ασκήσεις στη Ν.Αφρική – Δεν θα εκτοξεύσει τους υπερηχητικούς Zircon

Η ρωσική φρεγάτα Admiral Gorshkov, εξοπλισμένη με τους προηγμένους υπερηχητικούς πυραύλους Zircon, έφτασε σήμερα στο λιμάνι Richards Bay της Νότιας Αφρικής για ασκήσεις, στις οποίες θα συμμετάσχει και η Κίνα, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι ασκήσεις «ρουτίνας» με τη Νότια Αφρική και την Κίνα θα ξεκινήσουν την Παρασκευή. Ωστόσο, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την Πρετόρια, καθώς έχουν πυροδοτήσει εγχώριες επικρίσεις και φόβους ότι θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις σχέσεις με τους δυτικούς εταίρους.

Η ρωσική φρεγάτα Admiral Gorshkov, είχε φτάσει στον κόλπο Ρίτσαρντς «εκτελώντας τα καθήκοντα ενός ταξιδιού μεγάλης εμβέλειας», μετέδωσε το RIA, επικαλούμενο δήλωση του Βόρειου Στόλου του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το Admiral Gorshkov, το οποίο απεστάλη από τη Ρωσία στις 4 Ιανουαρίου, μεταφέρει τους πυραύλους Zircon που έχουν βεληνεκές 900 km και μπορούν να πιάσουν υπερηχητικές ταχύτητες, καθιστώντας δύσκολη την άμυνα εναντίον τους. Στα τέλη Ιανουαρίου, το πλοίο δοκίμασε τις δυνατότητές του στον δυτικό Ατλαντικό Ωκεανό.

«Δεν θα εκτοξεύσουμε τους υπερηχητικούς πυραύλους στις ασκήσεις»

Η Ρωσία δεν θα εκτοξεύσει τον υπερηχητικό πύραυλο νέας γενιάς Zircon κατά τη διάρκεια της κοινής ναυτικής άσκησης, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματικός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η 10ήμερη άσκηση, η οποία πραγματοποιείται στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Νότιας Αφρικής και συμπίπτει με την επέτειο ενός έτους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει σημάνει συναγερμό στις δυτικές κυβερνήσεις.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι μια φρεγάτα που συμμετέχει στις ασκήσεις θα εκτελούσε εκπαιδευτική εκτόξευση του πυραυλικού συστήματος Zircon κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ωστόσο, ο Ρώσος καπετάνιος Όλεγκ Γκλάντκι, ο οποίος ηγείται του ρωσικού σώματος, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μέσων ενημέρωσης ότι δεν θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική εκτόξευση. «Το υπερηχητικό όπλο δεν θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο αυτών των ασκήσεων», είπε ο Γκλάντκι. «Δεν υπάρχει κανένα κρυφό νόημα στις ασκήσεις που κάνουμε σήμερα».

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφίες Reuters