Admiral Kuznetsov: Επιτέλους βγήκε από το dry dock το «καταραμένο» ρωσικό αεροπλανοφόρο [vid]

Το μοναδικό αεροπλανοφόρο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, το Admiral Kuznetsov, βγήκε «επιτέλους» από τη δεξαμενή του στο Ναυπηγείο Sevmorput στη βορειοδυτική Ρωσία.

Το Admiral Kuznetsov μεταφέρθηκε στην ειδικά κατασκευασμένη δεξαμενή του στο Sevmorput τον Μάιο του 2022 και αναμένεται να ξαναμπει σε υπηρεσία με το Ναυτικό το 2024. Μια σειρά «ατυχών γεγονότων» καθυστέρησαν για πάνω από τρία χρόνια την προσπάθεια γενικής επισκευής του ρωσικού αεροπλανοφόρου.

Το επίσημο μέσο ενημέρωσης του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Zvezda, δημοσίευσε πλάνα του Admiral Kuznetsov να φεύγει από τη δεξαμενή του 35ου Ναυπηγείου. Τα βίντεο δείχνουν το αεροπλανοφόρο να επιπλέει προς τον κόλπο Kola λίγο έξω από το ναυπηγείο από τουλάχιστον ένα ρυμουλκό, ενώ άλλα σκάφη φαίνονται κοντά να υποστηρίζουν την επιχείρηση.

«Όλες οι εργασίες στο υποβρύχιο τμήμα του πλοίου έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Το πλοίο βγήκε από το dry dock», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής United Shipbuilding Corporation, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε για πρώτη φορά να απομακρύνει το Admiral Kuznetsov από το drydock τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Τότε, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι η επιχείρηση θα διαρκέσει ένα μήνα. Με το πλοίο μόλις τώρα να έχει επίσημα εγκαταλείψει τη δεξαμενή στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023, η συνολική διαδικασία διήρκεσε τελικά σχεδόν δύο μήνες.

Η γενική επισκευή του Admiral Kuznetsov ξεκίνησε το 2017 μετά την επιστροφή του από την πρώτη και μοναδική στρατιωτική του ανάπτυξη στη Συρία. Η Ρωσία στοχεύει να ολοκληρώσει αυτήν την αναμόρφωση έως το 2024 με στόχο να διατηρήσει το μοναδικό της αεροπλανοφόρο στην υπηρεσία για άλλη μια δεκαετία.

Πηγή: The Drive