Admiral Makarov: H σύγχρονη ρωσική φρεγάτα στο «κέντρο της προσοχής» – Ποια τα χαρακτηριστικά της

Οι πληροφορίες σχετικά με το πιθανό χτύπημα της ρωσικής φρεγάτας Admiral Makarov από ουκρανικό αντιπλοϊκό πύραυλο τύπου Neptune δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων πριν λίγα λεπτά, απάντησε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει για το περιστατικό ούτε έχει κάποια πληροφόρηση επ’ αυτού, αντιδρώντας με τον ίδιο τρόπο όπως και με την βύθιση του καταδρομικού Moskva.

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο πλοίων, καθώς η κλάση φρεγατών «Admiral Grigorovich ή Project 11356R/М», όπως η Admiral Makarov, κατασκευάστηκαν μόλις την περασμένη δεκαετία στα ναυπηγεία Yantar, με κόστος ανά πλοίο από 450 έως 500 εκατομμύρια δολάρια, ενώ διαθέτουν προηγμένα χαρακτηριστικά και συστήματα, όπως stealth ιδιότητες για μειωμένη «υπογραφή» στα εχθρικά ραντάρ, κάτι που οφείλεται στον πρωτοποριακό σχεδιασμό τους.

Η ιστορία της φρεγάτας

Από την αρχική «παρτίδα» των πολεμικών πλοίων, οι τρεις φρεγάτες «Admiral Essen», «Admiral Grigorovich» και Admiral Makarov εντάχθηκαν στο  ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ άλλες δύο φρεγάτες υπό κατασκευή πουλήθηκαν στην Ινδία για 950 εκατομμύρια δολάρια, στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας τον Οκτώβριο του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φρεγάτα Admiral Makarov καθελκύστηκε το 2015 και τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία το 2017. Πήρε το όνομά της από τον πρώην Διοικητή του Ρωσικού Ναυτικού και Ωκεανογράφο, Stepan Makarov και εντάχθηκε στην υπηρεσία του Στόλου Μαύρης Θάλασσας, μαζί με τα άλλα δύο πλοία της κλάσης της. Η φρεγάτα αυτή  μπορεί να αναπτυχθεί σε αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου αλλά και για αντιαεροπορικό πόλεμο, ενώ ακόμα μπορούν να αναπτύσσονται είτε μεμονωμένα είτε ως μέρος ναυτικής ομάδας κρούσης.

Τα χαρακτηριστικά και οπλισμός της φρεγάτας

Συγκριτικά με το καταδρομικό Moskva, η φρεγάτα Admiral Makarov είναι μικρότερη σε μέγεθος, καθώς έχει μήκος 124,8 μέτρα, πλήρες εκτόπισμα 4.000 τόνους, διαθέτει σύστημα πρόωσης COGAG που της εξασφαλίζει μέγιστη ταχύτητα έως και 30 κόμβους, με μέγιστη εμβέλεια πλεύσης 5.00 ναυτικά μίλια και με επιχειρησιακή αυτονομία 30 ημερών, ενώ έχει ενσωματωμένα συστήματα κάθετης εκτόξευσης βλημάτων (VLS): Σε ό,τι αφορά τα οπλικά της συστήματα, η φρεγάτα Admiral Makarov διαθέτει:

Σημειώνεται πως διαθέτει αναβαθμισμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, αντιμέτρων αλλά και για αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου, ραντάρ για την αναχαίτιση και τον εντοπισμό εχθρικών εναέριων απειλών και συνιστά μια από τις πιο σημαντικές ναυτικές δυνάμεις του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στον πόλεμο στην Ουκρανία. Μετά την βύθιση του Moskva, οι ρωσικές δυνάμεις είχαν υποχωρήσει από την Μαύρη Θάλασσα, ωστόσο έγινε γνωστό ότι πριν λίγες μέρες οι φρεγάτες κλάσης Admiral Grigorovich έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή. Αναμένονται νέες πληροφορίες για το τι έχει συμβεί με την ρωσική φρεγάτα.

Φωτογραφία Wikimedia Commons