Admiral Makarov: Η ναυαρχίδα του Ρωσικού Στόλου ήταν στόχος στην Σεβαστούπολη [pics, vid]

Η φρεγάτα Admiral Makarov έχει αναλάβει τα «ηνία» του Ρωσικού στόλου ως η ναυαρχίδα του, μετά την επεισοδιακή βύθιση του Moskva.

Όπως είναι γνωστό, αρχικά η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι το Moskva είχε υποστεί μικρές ζημιές, στη συνέχεια όμως αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι βυθίστηκε, όταν τα αδιάσειστα ντοκουμέντα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Στις 18 Μαΐου το OnAlert.gr σας ενημέρωνε ότι το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο πληροφορίες υπηρεσιών ασφαλείας στην Κριμαία, μετέδιδε ότι το Admiral Makarov, η σύγχρονη και προηγμένη ρωσική φρεγάτα κλάσης «Admiral Grigorovich» ή αλλιώς «Project 11356R/М» πιθανώς να γινόταν η νέα ναυαρχίδα του Στόλου Μαύρης Θάλασσας, αναλαμβάνοντας τον ρόλο που είχε το Moskva.

Φαίνεται όμως πως οι Ουκρανοί αναζητούσαν – μετά και το εντυπωσιακό χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας – ένα εξίσου σημαντικό συμβολικό στόχο. Και ίσως τον εντόπισαν στη νέα ναυαρχίδα του Στόλους της Μαύρης Θάλασσας, την φρεγάτα Admiral Makarov (τα χαρακτηριστικά της μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ).

Η ομάδα GeoConfirmed, που ειδικεύεται στην ανάλυση video και τον γεωεντοπισμό εικόνων και περιστατικών, εξέτασε καρέ-καρέ τα βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν από την ουκρανική επίθεση στην Σεβαστούπολη. Οι περισσότερες εικόνες καταγράφηκαν από USV (μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας), τα οποία είναι πλέον παραδεκτό πως αξιοποιήθηκαν για την θεαματική επίθεση στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με την ανάλυση αυτών των εικόνων, σε αντιπαραβολή με τις «επίσημες» φωτογραφίες της φρεγάτας, φαίνεται πως το Admiral Makarov όχι μόνον ήταν ένας από τους στόχους, αλλά και επλήγη από USV.

Χρησιμοποιούνται μάλιστα και εικόνες που καταγράφηκαν με υπέρυθρη θερμική κάμερα.

Εκείνο που παραμένει άγνωστο, είναι η ζημιά που προκλήθηκε – αν προκλήθηκε – στη νέα ναυαρχίδα του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Προς ώρας η Ρωσία τηρεί σιγή ιχθύος – οι μόνες αναφορές από ρωσικές πηγές, κι αυτές πολύ πρώιμα, είναι πως υπέστη «κάποια» ζημιά το ραντάρ του Admiral Makarov.

Ουκρανοί χρήστες των social media εύχονται φυσικά να έχει την τύχη του Moskva, χωρίς πάντως να παρουσιάσουν κάποιο αδιαμφισβήτητο στοιχείο. Άλλωστε και άλλη φορά είχαν σπεύσει να θεωρήσουν την εμβληματική φρεγάτα ως παρελθόν.

Φαίνεται πως μόνον ο χρόνος θα δείξει.