F-35: Η Ιαπωνία «τινάζει την μπάνκα στον αέρα» με την αγορά 105 stealth μαχητικών αεροσκαφών

Μετά το τραγικό περιστατικό που συγκλόνισε την Ιαπωνία τους περασμένους μήνες, με την συντριβή ενός ιαπωνικού stealth μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35, φαίνεται πως το Τόκιο αποφάσισε όχι μόνο να καλύψει την απώλεια, αλλά και να την ενισχύσει…τρομακτικά.

Στο πλαίσιο επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου  στην ιαπωνική πρωτεύουσα, ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε δηλώσεις αναφορικά με την συνεργασία των δύο χωρών στο στρατιωτικό επίπεδο και σε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, ενώ υπογράμμισε την πρόθεση της Ιαπωνίας να αγοράσει έναν τρομακτικό, τριψήφιο αριθμό stealth μαχητικών αεροσκαφών.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Ιαπωνία σχεδιάζει να αγοράσει 105 μαχητικά αεροσκάφη F-35 Joint Strike Fighter, με την συγκεκριμένη προμήθεια αμυντικού υλικού να μετατρέπει το Τόκιο στον σύμμαχο της Ουάσινγκτον με τον μεγαλύτερο στόλο αεροσκαφών F-35.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ιαπωνίας για βελτίωση των αμυντικών της δυνατοτήτων και τους τελευταίους μήνες έχουμε αποστείλει μεγάλο αριθμό στρατιωτικού εξοπλισμού στη χώρα», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη τύπου, ανακοινώνοντας την πρόθεση της Ιαπωνίας να αγοράσει 105 νέα πολεμικά αεροσκάφη F-35.

Στις 29 Μαρτίου, οι Αεροπορικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας (JASDF) ανακοίνωσαν ότι τα πρώτα μαχητικά F-35A που παρέλαβαν, τα οποία αποτελούν τμήμα της 302ης τακτικής μοίρας μαχητικών, έχουν επιτύχει κατάσταση αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας (IOC), γεγονός το οποίο τους επιτρέπει να λαμβάνουν μέρος σε απλές αποστολές.

Η ιαπωνική κυβέρνηση υπέβαλε για πρώτη φορά μια παραγγελία για 42 F-35A τον Δεκέμβριο του 2011. Ύστερα, μέχρι το Δεκέμβριο του 2018, η υπάρχουσα παραγγελία ενημερώθηκε. Εκείνη την εποχή αναφέρθηκε ότι το Τόκιο θα προσέθετε στην παραγγελία του 63 μαχητικά F-35A και 42 της παραλλαγής F-35B, επιπλέον της ήδη υποβληθείσας αίτησης για 42 F-35A.

Πηγή: Sputnik