Aerosonde: Το νέο drone του US Navy έκανε την «παρθενική» του πτήση

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη πτήση και θαλάσσια ενσωμάτωση ενός drone τύπου Aerosonde της εταιρείας Textron ενσωματωμένο σε ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα ενισχύσει τις θαλάσσιες δυνατότητες πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Textron, η επιτυχία της πρώτης πτήσης τόνισε την ικανότητα της εταιρείας να προσφέρει ένα «αξιόπιστο αεροσκάφος» που μπορεί να υποστηρίξει διάφορους τύπους αποστολών με βάση τα πλοία.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε τα μη επανδρωμένα συστήματα να συμβάλλουν στις κρίσιμες αποστολές του Πολεμικού Ναυτικού σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο αξιωματούχος της εταιρείας . Η Textron πρόκειται να αναπτύξει και δεύτερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος Aerosonde σε ένα διαφορετικό αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ αργότερα μέσα στο 2022.

Σχεδιασμένο για εκστρατευτικές επιχειρήσεις σε ξηρά και θάλασσα, το «μικροσκοπικό» drone Aerosonde μπορεί να προσφέρει ταυτόχρονα βίντεο πλήρους κίνησης ημέρας/νύχτας και πληροφορίες σημάτων.

Τροφοδοτείται από κινητήρα βαρέως καυσίμου και φέρεται να είναι «αποδεδειγμένο στο πεδίο» με περισσότερες από 500.000 ώρες πτήσης στη ζέστη της ερήμου και στο κρύο της Αρκτικής.

Το drone μπορεί να πετάξει με μέγιστη ταχύτητα 65 κόμβων (120 χιλιόμετρα την ώρα) σε εμβέλεια έως και 140 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την Textron.

«Μπορεί επίσης να παρέχει στο Ναυτικό των ΗΠΑ βελτιωμένη επίγνωση της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε».