Aerospike: Η Rafael αποκαλύπτει τον νέο αντιαρματικό πύραυλο αέρος-εδάφους [vid]

Η ισραηλινή εταιρεία Rafael Advanced Defense Systems παρουσίασε τον νέο αντιαρματικό πύραυλο αέρος-εδάφους, Aerospike, που η εταιρεία παράγει ως ένα ελαφρύ πυρομαχικό για αεροσκάφη εγγύης υποστήριξης.

Ο πύραυλος Aerospike, ο οποίος παρουσιάστηκε στο Συνέδριο Βιομηχανικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων στην Τάμπα της Φλόριντα, αυτή την εβδομάδα, βασίζεται στην οικογένεια πυραύλων Spike της Rafael, δήλωσε η Gal Papier, αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης στο τμήμα της εταιρείας στις ΗΠΑ.

Οι πύραυλοι Spike χρησιμοποιούνται από 39 χώρες και διατίθενται σε διαφορετικές παραλλαγές.

Το Aerospike βασίζεται στο Spike LR II, το οποίο έχει εμβέλεια εκτόξευσης από το έδαφος 5,5 χιλιομέτρων και εμβέλεια εκτόξευσης αέρος 10 χιλιομέτρων. Ο πύραυλος ζυγίζει 14 κιλά και διαθέτει κεφαλή παρόμοια με τον Spike, αν ο νέος πύραυλος είναι πιο κατάλληλος για εκτοξεύσεις από αέρος.

Η Rafael δηλώνει ότι το Aerospike μπορεί να λειτουργήσει «χωρίς εξάρτηση από GPS» και έχει δυνατότητες ανίχνευσης και παρακολούθησης.

«Μια σύνδεση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο επιτρέπει την απρόσκοπτη λειτουργία «man-in-the-loop» και την προηγμένη στόχευση με συνδυασμό αντιαρματικών κεφαλών (HEAT) και κεφαλών κατακερματισμού έκρηξης», ανέφερε η δήλωση.

Η εταιρεία έχει δει ενδιαφέρον αγοράς από την κοινότητα των ένοπλων αεροσκαφών C-130. Η εταιρεία δήλωσε ότι ο πύραυλος χρησιμοποιείται ήδη από πελάτες, αλλά δεν θα κατονομάσει κανέναν. Η πρακτική της μη κατονομασίας πελατών είναι κοινή για τις ισραηλινές αμυντικές πωλήσεις.

«Οι βόμβες Viper Strike καθώς και οι πύραυλοι Griffin και Hellfire έχουν οπλίσει C-130 στο παρελθόν, αλλά το Aerospike ξεχωρίζει μεταξύ αυτών των όπλων λόγω των δυνατοτήτων ακινητοποίησης και των παθητικών του δυνατοτήτων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Rafael σχεδιάζει να διαθέσει το Aerospike σε υπάρχοντες χρήστες Spike. Η Rafael έχει προσφέρει πυραύλους Spike στην Ευρώπη ως μέρος του προγράμματος Eurospike τα τελευταία χρόνια, με την Ανατολική Ευρώπη να γίνεται μια αναδυόμενη αγορά πυραύλων.

Mε πληροφορίες από: Defense News