AGM-88E: Η Αυστραλία αποκτά 63 πυραύλους αντι-ραντάρ εκτεταμένου βεληνεκούς έναντι 500 εκ. δολαρίων

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση πυραύλων αντι-ραντάρ εκτεταμένου βεληνεκούς AGM-88E AARGM-ER (Advanced Anti-Radiation Guided Missiles-Extended Range) στην Αυστραλία έναντι 506 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Καμπέρα έχει ζητήσει έως και 63 προηγμένους κατευθυνόμενους πύραυλους – εκτεταμένου βεληνεκούς (AARGM-ER), σύμφωνα με την ανακίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας των ΗΠΑ για τις πωλήσεις εξοπλισμών σε τρίτα κράτη.

Θέλει επίσης να αποκτήσει, στο ίδιο πακέτο, εκπαιδευτικούς πυραύλους και σχετικό εξοπλισμό υποστήριξης. Τα νέα όπλα αναμένεται να βελτιώσουν την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίζει τρέχουσες και αναδυόμενες απειλές.

Οι πύραυλοι AGM-88E AARGM-ER είναι ικανοί να καταστρέφουν εκπομπούς ραντάρ με βάση την ξηρά ή τη θάλασσα, συχνά μέρος της αντιαεροπορικής άμυνας του εχθρού.

«Αυτή η ικανότητα θα εμποδίσει τη χρήση των συστημάτων αεράμυνας του αντιπάλου, βελτιώνοντας έτσι τη δυνατότητα επιβίωσης των τακτικών αεροσκαφών της Αυστραλίας», αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η πρόταση αναμένει τώρα την έγκριση του Κογκρέσου των ΗΠΑ πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Το AARGM-ER είναι ένας πύραυλος αέρος-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς που αναπτύχθηκε από κοινού από τη Lockheed Martin και τη Northrop Grumman.

Διαθέτει υπερσύγχρονους αισθητήρες, ηλεκτρονικά συστήματα και ισχυρό κινητήρα. Διαθέτει επίσης μια προηγμένη κεφαλή που παρέχει μια ισχυρή ικανότητα αντιαεροπορικής άμυνας.

«Η αναγκαιότητα για ένα αξιόπιστο όπλο συνεχίζει να αυξάνεται καθώς τα συστήματα απειλών των αντιπάλων μας γίνονται μεγαλύτερης εμβέλειας και πιο θανατηφόρα», είχε δηλώσει πέρυσι ο αντιπρόεδρος της Northrop Grumman, Γκόρντον Τέρνερ.

Το όπλο είναι ενσωματωμένο στα αεροσκάφη F/A-18E/F Super Hornet, EA-18G Growler και F-35 στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Πηγή: The Defense Post