AH-1Z Viper: Η Τσεχία παρέλαβε τα πρώτα δύο νέα αμερικανικά ελικόπτερα [pics]

Η Τσεχική Δημοκρατία παρέλαβε, στις 26 Ιουλίου 2023, τα δύο πρώτα επιθετικά ελικόπτερα AH-1Z Viper από τις ΗΠΑ, της εταιρείας Bell. Ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-17 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ μετέφερε τους νέους εξοπλισμούς στη χώρα.

«Η παράδοση των πρώτων αμερικανικών ελικοπτέρων είναι μια σημαντική στιγμή για τον εκσυγχρονισμό του στρατού», δήλωσε η υπουργός Άμυνας Jana Cernochova. «Θα απαλλαγούμε από την εξάρτησή μας από τη ρωσική τεχνολογία και μεταβαίνουμε σε μια σύγχρονη δυτική πλατφόρμα που παρέχεται από έναν σημαντικό σύμμαχο».

Η Πράγα σκοπεύει να αποσύρει τον τρέχοντα στόλο σοβιετικών ελικοπτέρων Mil Mi-24V/35 στα μέσα Σεπτεμβρίου, με τέσσερα από αυτά να έχουν ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας χαιρετίζει τη «δύναμη πυρός, το σύστημα αυτοπροστασίας, την κρυφή επικοινωνία και την ικανότητα επιβίωσης στο πεδίο της μάχης» του AH-1Z και περιγράφει τον αμερικανικό τύπο ως «ασύγκριτα απλούστερο από άποψη συντήρησης» από τον προκάτοχό του.

Οι πτητικές επιχειρήσεις των δύο πρώτων AH-1Z έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν εντός περίπου δύο εβδομάδων, με αρχική εστίαση στην ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων πιστοποίησης. Μια επίσημη τελετή αποδοχής θα πραγματοποιηθεί στις 17 Αυγούστου.

Περαιτέρω παραδόσεις που θα ολοκληρωθούν έως τα μέσα Σεπτεμβρίου θα προσθέσουν ένα δεύτερο ζεύγος AH-1Z Viper και τα δύο πρώτα ελικόπτερα UH-1Y Venom, αναφέρει το τσέχικο υπουργείο Άμυνας.

Η Πράγα παρήγγειλε αρχικά τέσσερα AH-1Z και οκτώ ελικόπτερα UH-1Y, αλλά η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το έτος τη δωρεά της για άλλα οκτώ εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η τσεχική αεροπορία να διαθέτει τελικά 10 από κάθε μοντέλο ελικοπτέρου.

Με πληροφορίες από: FlightGlobal, Υπουργείο Άμυνας Τσεχίας