AI εναντίον πιλότων: Αμερικανικά F-16 έκαναν την πρώτη αερομαχία με την βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης [vid]

Ένα πειραματικό μαχητικό αεροσκάφος πέταξε ενάντια σε ένα F-16 στην πρώτη αερομαχία που έγινε με τεχνητή νοημοσύνη, όπως ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA).

Το X-62A VISTA (Variable In-flight Simulator Aircraft) είναι ένα τροποποιημένο F-16 που λειτουργεί από τη Σχολή Δοκιμαστικών Πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Edwards στην Καλιφόρνια. Το πρόγραμμα Air Combat Evolution ή ACE της DARPA εργάζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο ο στρατός μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε η DAPRA:

«Μέχρι τώρα, ο στρατός χρησιμοποιούσε την τεχνητή νοημοσύνη για πτήσεις που είναι προβλέψιμες και βασίζονται σε ένα σύνολο γνωστών κανόνων, όπως το Auto Ground Collision Avoidance System που εμποδίζει την πτώση αεροσκαφών όπως το F-35. Αλλά οι αερομαχίες εντός οπτικής εμβέλειας, ίσως η πιο επικίνδυνη, απρόβλεπτη μορφή πτήσης στην οποία μπορεί να συμμετάσχει ένας πιλότος, αντιπροσωπεύουν ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο δεξιοτήτων», είπε ο διοικητής της Σχολής Δοκιμαστικών Πιλότων της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Για δύο εβδομάδες, το VISTA πέταξε εναντίον ενός F-16 σε διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένων καταστάσεων όπου ξεκίνησε σε μειονεκτική θέση έναντι του αεροσκάφους που πετούσε από ανθρώπους. Το VISTA ξεκίνησε πετώντας αμυντικά, προτού προχωρήσει σε έντονους επιθετικούς ελιγμούς.

Με πληροφορίες από: DAPRA, Defense News