OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

«Αιφνιδίασε» η ανακοίνωση των Rafale: «Όποτε μιλάμε για φρεγάτες, παίρνουμε μαχητικά»

15/09/2021 - 05:17
Rafale
Share on FacebookShare on Twitter

Του Κώστα Αλατζά

Η ανακοίνωση δια στόματος πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα προτίθεται να αγοράσει άλλα 6 αεροσκάφη Rafale αιφνιδίασε τους επιτελείς του Πενταγώνου καθώς έως τώρα δεν φαινόταν να έχει κινηθεί κάποια διαδικασία για την απόκτηση γαλλικών μαχητικών και απλώς συζητείτο το ενδεχόμενο απόκτησης ενός αριθμού αεροσκαφών προκειμένου  τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη να συγκροτούν μία πλήρη μοίρα στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Στα επιτελεία μέχρι πρότινος σε ο,τι αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων κυριαρχούσε η συζήτηση για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. «Κάθε φορά που συζητείται το θέμα της απόκτησης φρεγατών, παίρνουμε Rafale», σχολίαζαν με χιούμορ επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού». Αλλά και οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας ξαφνιάστηκαν ευχάριστα για την απόκτηση των νέων αεροσκαφών. Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα υλοποιούνται με πολιτικές αποφάσεις.

Με τα επιπλέον έξι γαλλικά μαχητικά, τα οποία πιθανότητα θα είναι τελευταίας έκδοσης F-3R, η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει στο οπλοστάσιό της συνολικά 24 Rafale, 12 καινούρια και 12 μεταχειρισμένα. Όπως πληροφορείται το OnAlert, η απόκτηση των 6 νέων γαλλικών μαχητικών θα ακολουθήσει την ίδια διαδικασία με εκείνη της αγοράς των 18 αεροσκαφών. Οι συμβάσεις για την προμήθεια των αεροσκαφών, του οπλισμού τους και της τεχνικής υποστήριξης θα αποτελέσουν νόμο του κράτους μετά τη ψήφισή τους από τη Βουλή.

Μέχρι τώρα πάντως δεν έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με τη γαλλική πλευρά και την κατασκευάστρια εταιρία Dassault, επομένως είναι νωρίς να εκτιμηθεί το κόστος της νέας προμήθειας. Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη αγορά των  18 Rafale ανήλθε στα περίπου 2,5 δις ευρώ.

Πότε έρχονται τα πρώτα Rafale

Η ελληνική πλευρά στις 31 Αυγούστου παρέλαβε το δεύτερο γαλλικό μαχητικό και μέχρι τα τέλη του έτους αναμένεται θα έχει παραλάβει και τα υπόλοιπα 4. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τα πρώτα 6 αεροσκάφη αναμένονται να προσγειωθούν επί ελληνικού εδάφους στα τέλη της χρονιάς, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πετάξουν νωρίτερα στους ελληνικούς αιθέρες, στα πλαίσια του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου. Μέχρι στιγμής πάντως, όπως σημειώνουν επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν έχει δρομολογηθεί κάποια διαδικασία για συμμετοχή των ελληνικών Rafale στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Στα τέλη του χρόνου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα εκπαίδευσης των συνολικά 12 χειριστών  της Πολεμικής Αεροπορίας που θα πετάξουν τον νέο τύπο αεροσκάφους. Οι πρώτοι τέσσερις βρίσκονται ήδη στο στάδιο της πτητικής εκπαίδευσης και όταν ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους θα μπορούν να εκτελούν καθήκοντα εκπαιδευτή στα νέα υπερσύγχρονα γαλλικά αεροσκάφη.

Tags: RAFALEΓΑΛΛΙΑΔΕΘ 2021ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥΠΕΘΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣΦΡΕΓΑΤΕΣ

Related Posts

C-27J
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Πολεμική Αεροπορία: «Ναι» του ΣΑΓΕ στην αναβάθμιση των C-27J – «Μάχη» C-390, C-130J και A400M για το νέο συμβόλαιο

10/11/2025 - 05:01
Γερμανία
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Γερμανία: «Τινάζει την μπάνκα στον αέρα» με εξοπλιστικά άνω των 3 δισεκ. ευρώ για ελικόπτερα, πυραύλους και NVG

09/11/2025 - 18:16
F-16 Viper
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Viper Shield: «Επόμενος πελάτης θα είναι η Ελλάδα με τα αναβαθμισμένα F-16», λέει η L3Harris

07/11/2025 - 17:55

Διαβάστε Επίσης

Πολεμική Αεροπορία: «Ναι» του ΣΑΓΕ στην αναβάθμιση των C-27J – «Μάχη» C-390, C-130J και A400M για το νέο συμβόλαιο

Καιρός σήμερα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα βορειοδυτικά – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1775 ιδρύεται το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ

Ισραήλ: Ταυτοποιήθηκε η σορός του υπολοχαγού Χαντάρ Γκόλντιν που σκοτώθηκε στη Γάζα το 2014

Γερμανία: «Τινάζει την μπάνκα στον αέρα» με εξοπλιστικά άνω των 3 δισεκ. ευρώ για ελικόπτερα, πυραύλους και NVG

Δένδιας για Πολεμική Αεροπορία: Είμαστε σε μια αλλαγή εποχής με F-35, drones και νέες δυνατότητες [vid, pics]

Το Ισραήλ ρίχνει «άκυρο» στην Τουρκία: Δεν θα συμμετέχει στην διεθνή ειρηνευτική δύναμη για την Γάζα

Ρωσία: Πάνω από 20.000 στο «σκοτάδι» μετά από επιδρομή ουκρανικών drones – Ίδιο σκηνικό και στο Χάρκοβο [vids]

Top News

Ο Γιώργος Κουβαράς τραγουδάει Τόλη Βοσκόπουλο με τον Ανδρέα Λοβέρδο στα ντραμς – Δείτε βίντεο

Δήμητρα Κατσαφάδου: «Η μητέρα μου με θεωρεί ακόμα αποτυχημένη γιατρό»

Ο Αντώνης Σαμαράς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη δημιουργία νέου κόμματος - Σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι Έλληνες κομάντο πρωταγωνιστούν στην απαιτητική στρατιωτική άσκηση «Orion -25»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert