AIM-120 AMRAAM: Προηγμένοι πύραυλοι αξίας 1 δις δολαρίων για τις ΗΠΑ και 18 χώρες συμμάχους

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανέθεσε στην Raytheon Technologies μια νέα σύμβαση ύψους 1,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους πυραύλους AIM-120 AMRAAM στις εκδόσεις D-3 και C-8.

Το D-3 είναι η πιο πρόσφατη διαμόρφωση του AMRAAM στο πλαίσιο του προγράμματος «Form, Fit, Function Refresh» (F3R), που περιλαμβάνει αναβαθμίσεις υλικού και λογισμικού.

Η νέα σύμβαση για τους πυραύλους AMRAAM είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ανάμεσα στην Raytheon και τις ΗΠΑ. Η συμφωνία προβλέπει πως αυτοί οι πύραυλοι θα πάνε στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, το Ναυτικό των ΗΠΑ και 18 άλλες χώρες μέσω FMS, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2027.

Οι AIM-120 με προορισμό την Ουκρανία πιθανότατα θα εκτοξεύονται από τα πυραυλικά συστήματα NASAMS, τα οποία διαθέτει ήδη το Κίεβο.  Ωστόσο, ο αμερικανικός στρατός φέρεται να μελετά επίσης τη δυνατότητα τοποθέτησης των AMRAAM στα μαχητικά αεροσκάφη σοβιετικής εποχής της Ουκρανίας.

«Αναγνωρίζουμε ότι ο AMRAAM είναι ο πιο προηγμένος πύραυλος που έχει αποδειχθεί στη μάχη και το οφείλουμε στους μαχητές να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουν την τεχνολογία που χρειάζονται», δήλωσε ο πρόεδρος της Air Power της Raytheon, Paul Ferraro.

Με πληροφορίες από: The Defense Post