AIM-9X: Εκατοντάδες πυραύλους Sidewinder Block II αγοράζουν οι ΗΠΑ για το ΠΝ και την ΠΑ

Η Raytheon Missiles & Defense υπέγραψε σύμβαση 264 εκατομμυρίων δολαρίων με τις ΗΠΑ για την παραγωγή 571 τακτικών πυραύλων AIM-9X Sidewinder για τις αμερικανικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους.

Τα όπλα υπό σύμβαση θα είναι στη διαμόρφωση του Block II all-up-round. Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, 257 πύραυλοι Sidewinder θα παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, ενώ 91 θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Oι υπόλοιποι 223 θα διανεμηθούν σε αγνώστους ξένους πελάτες μέσω FMS (Foreign Military Sales).

Εκτός από το οπλικό σύστημα, η Raytheon θα παραδώσει συστήματα εκπαίδευσης, ανταλλακτικά και σχετικά κιτ και εξοπλισμό υποστήριξης ως μέρος της συμφωνίας.

Η παράδοση αναμένεται να γίνει έως τον Αύγουστο του 2026.

Ο πύραυλος Sidewinder της Raytheon είναι ένας  πύραυλος αέρος-αέρος που μεταφέρεται από μαχητικά F-15, F-18 Super Hornet και άλλα μαχητικά αεροσκάφη για την υποστήριξη διαφόρων αποστολών.

Το AIM-9X Block II διαθέτει αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία επιτρέπουν «κλείδωμα» του στόχου μετά την εκτόξευση και εμπλοκές πέρα ​​από το οπτικό εύρος.

Νωρίτερα φέτος, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δοκίμασε τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια τη νέα έκδοση του πυραύλου Sidewinder, με την εκτόξευσή του από το μαχητικό αεροσκάφος F-15EX Eagle II.

Πηγή: The Defense Post