Ajax: Ο βρετανικός στρατός αρχίζει και πάλι την εκπαίδευση στα προβληματικά οχήματα πεζικού

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι ο στρατός ξεκίνησε εκ νέου εκπαίδευση στα προβληματικά οχήματα μάχης πεζικού Ajax.

Ο βρετανικός στρατός προσπαθεί να αναδείξει την πρόοδο που έχει γίνει στο πρόγραμμα αναβάθμισης των τεθωρακισμένων, μετά την καθυστέρηση οκτώ χρόνων λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, η εκπαίδευση θα γίνει με 44 οχήματα Ajax αρχικής παραγωγής στις στρατιωτικές βάσεις στο Bovington και το Bulford.

Η εκπαίδευση θα επιτρέψει στα βρετανικά στρατεύματα να μάθουν πώς να χειρίζονται τα τεθωρακισμένα οχήματα και να χρησιμοποιούν τα συστήματα που είναι ενσωματωμένα σε αυτά πριν από την επίσημη παράδοσή τους το 2025.

«Τα οχήματα Ajax θα προσφέρουν μια σημαντική κάλυψη στην ικανότητα και χαίρομαι που βλέπω τέτοια θετική πρόοδο προς την παράδοση οχημάτων ετοιμοπόλεμων για τις δυνάμεις μας», δήλωσε ο επικεφαλής των αμυντικών προμηθειών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κάρτλιτζ .

Το 2014, το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψε σύμβαση ύψους τριών δισεκατομμυρίων λιρών (3,7 δισεκατομμύρια δολάρια) για την παραγωγή και παράδοση 589 οχημάτων Ajax.

Διευκρίνισε ότι τα οχήματα θα πρέπει να διαθέτουν αισθητήρες αιχμής και σπονδυλωτή θωράκιση για βελτιωμένη ικανότητα επιβίωσης. Πρέπει επίσης να διαθέτουν ένα πυροβόλο 40 χιλιοστών υψηλής ισχύος και βελτιωμένη εμβέλεια και κινητικότητα μεταξύ των χωρών.

Ωστόσο, το πρόγραμμα παρουσίασε καθυστερήσεις όταν οι στρατιώτες παραπονέθηκαν για θόρυβο και κραδασμούς στις πρώιμες δοκιμαστικές εκδόσεις του Ajax.

Τα ζητήματα οδήγησαν σε απώλεια ακοής σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με αξιωματικό του βρετανικού στρατού.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία General Dynamics, τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί και είναι έτοιμη να παραδώσει την πλατφόρμα σε έξι παραλλαγές, καθεμία ικανή να λειτουργεί σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Πηγή: The Defense Post