Akinci: To τουρκικό drone εκτόξευσε πύραυλο IHA-230 στα 140 χιλιόμετρα [vid]

Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar Akinci, που κατασκευάζεται από την τουρκική εταιρεία Baykar, πραγματοποίησε με επιτυχία μία δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου τύπου IHA-230.

Ο πύραυλος είναι ικανός να πλήξει στόχους σε απόσταση έως και 140 χιλιομέτρων, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή 31 Μαρτίου.

«Η δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου, του πρώτου υπερηχητικού (supersonic) πυραύλου αέρος-εδάφους της Τουρκίας που αναπτύχθηκε από την Roketsan, ολοκληρώθηκε με επιτυχία», αναφέρει η Baykar.

Ο πύραυλος, που εκτοξεύτηκε από το Akinci στο πεδίο βολής της πόλης Σινώπης, έπληξε το σημείο 140 χιλιόμετρα μακριά στη Μαύρη Θάλασσα με απευθείας χτύπημα, υποστηρίζει η τουρκική εταιρεία.

Η πρώτη εκτόξευση αυτού του πυραύλου από το τουρκικό drone πραγματοποιηθήκε τον περασμένο Δεκέμβριο του 2022. Ο πύραυλος αέρος-εδάφους TRG-230-iHA, έχει ικανότητα να αναπτύξει υπερηχητικές ταχύτητες (1-5 Mach), έχει αποτελεσματικό βεληνεκές μεταξύ 20 και 150 χιλιομέτρων, «έχει διάμετρο 230 mm, βάρος βλήματος 210 kg, αυτόνομη βολή, σύντομο χρόνο προετοιμασίας για βολή και ικανότητα ακριβούς εμπλοκής», σύμφωνα με την Roketsan.

Με πληροφορίες από: Anadolu