Akinci: Το τουρκικό drone εντοπίστηκε να κατασκοπεύει πάνω από τη Συρία

Το νεότερο τουρκικής κατασκευής βαρύ επιθετικό drone τύπου Akinci φωτογραφήθηκε πάνω από τη Βόρεια Συρία σε αποστολή κατασκοπείας.

Το Bayraktar Akinci, ένα δικινητήριο μη επανδρωμένο αεροσκάφος μεγάλης αντοχής (HALE), που κατασκευάστηκε από την τουρκική εταιρεία Baykar, εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια αποστολής κατασκοπείας στη Συρία. Αυτή είναι η πρώτη χρήση του νέου μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος σε ζώνη μάχης.

Σύμφωνα με τη φωτογραφία που κυκλοφορεί στα social media, το τουρκικό drone δεν ήταν οπλισμένο. Το νέο επιθετικό drone μπήκε επίσημα στην τουρκική υπηρεσία τον περασμένο Αύγουστο.

Όντας πολύ μεγαλύτερο από το Bayraktar TB2, η μεγάλη χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου μάχης του Akinci των 1.350 κιλών φέρνει περισσότερα θανατηφόρα όπλα και ευέλικτες ιδέες επιχειρήσεων (CONOPS).

Τα ωφέλιμα φορτία όπλων που μπορεί να μεταφέρει το drone περιλαμβάνουν πύραυλο Cirit, μίνι έξυπνα πυρομαχικά Bozok, MAM-L (θερμοβαρικά), MAM–C, αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς (L-UMTAS) και κατευθυνόμενες βόμβες MK-81, MK-82, MK-83 (JDAM). Το UCAV μπορεί επίσης να οπλιστεί με πυραύλους αέρος-αέρος Gokdogan και Bozdogan και κατευθυνόμενη βόμβα MK-82.

Το Akinci τροφοδοτείται από δύο κινητήρες ουκρανικής κατασκευής turboprop που μπορούν να παράγουν ισχύ 450 ίππων ο καθένας. Το μη επανδρωμένο όχημα μπορεί να επιτύχει ταχύτητα 150 kt και μέγιστη ταχύτητα 250 kt με λειτουργική αυτονομία 5.000 χλμ και αντοχή έως και 20 ώρες. Το μέγιστο υψόμετρο του UCAV είναι 40.000 πόδια.

Πηγή: Defence Blog / Φωτογραφία Twitter