AKM: Το κορυφαίο τυφέκιο του ρωσικού στρατού – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε το τυφέκιο AKM, τις διαφορές του από το AK-47 και τι το κάνει να είναι το πιο δημοφιλές τυφέκιο τύπου Καλάσνικοφ μέχρι σήμερα.

Το τυφέκιο αυτό το σχεδίασε και πάλι ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ για λογαριασμό της Σοβιετικής Ένωσης και το όνομα του είναι από τα αρχικά των λέξεων «Автомат Калашникова Модернизированный» (Μοντέρνο Αυτόματο Καλάσνικοφ). Δύο εταιρίες τα κατασκεύαζαν αρχικά, η βιομηχανία όπλων Tula και η Izhmash που πλέον ανήκει στον Όμιλο Καλάσνικοφ.

Όπως μπορείτε να δείτε από τις παραπάνω φωτογραφίες σε έναν άπειρο παρατηρητή το AKM δε διαφέρει σε τίποτα από το προγενέστερο AK-47 αλλά όπως θα δούμε εδώ έχει αρκετές διαφορές. Το AKM ξεκίνησε να υιοθετείτε από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Σοβιετικής Ένωσης το 1959 ενώ μέχρι σήμερα παραμένει το πρώτο σε εξαγωγές τυφέκιο τύπου Καλάσνικοφ. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 10 εκατομμύρια AKM πολλά εκ των οποίων είναι στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στην Ασία.

Ένα μεγάλο πρόβλημα με τα AK-47 ήταν οι δυσκολίες στη μαζική παραγωγή τους. Ο κορμός του τυφεκίου AK-47 κατασκευάζονταν από ατσάλι επεξεργασμένο σε φρέζα, μία χρονοβόρα και ακριβή διαδικασία που αφήνει πολλές πιθανότητες για λάθη. Ο Μ. Καλάσνικοφ έλυσε αυτό το πρόβλημα κάνοντας το κορμό του ΑΚΜ από ατσάλι πάχους 1 χιλιοστού που πρεσάρετε σε σχήμα U και μετά ενισχύεται με συγκολλήσεις στα πλευρά του. Έτσι το όπλο είναι κατά ένα κιλό ελαφρύτερο αλλά και πολύ πιο αξιόπιστο καθώς υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια κατασκευαστικού λάθους στα εργοστάσια. 

Όσον αφορά το στόχαστρο, το AKM διαθέτει ρυθμιζόμενο στόχαστρο που είναι λίγο πιο λεπτό από αυτό του AK-47. Αυτό φαίνεται και στο κόκκινο πλαίσιο στην επόμενη φωτογραφία. Από την ίδια φωτογραφία μπορείτε να δείτε και κάποια άλλα χαρακτηριστικά. Για την ακρίβεια ότι οι οπές αερίων στο AKM είναι περιμετρικά του θαλάμου αερίων επάνω από τη κάννη για καλύτερη εκτόνωση τους, ενώ στο AK-47 ήταν σε σειρά. Επίσης, βλέπετε ότι ο χειροφυλακτήρας δεν είναι πλέον ένα απλό κομμάτι ξύλο αλλά έχει εσοχές για καλύτερη λαβή. Τέλος, βλέπετε ότι η λαβή του είναι αρκετά διαφορετική και πιο λεπτή.

Όσον αφορά τους γεμιστήρες. Αρχικά ήταν οι ίδιοι ατσάλινοι γεμιστήρες 30 φυσιγγίων βάρους 430 γραμμαρίων. Αργότερα, το ΑΚΜ κυκλοφόρησε με αλουμινένιους βάρους 190 γραμμαρίων που όμως δεν ήταν πολύ ανθεκτικοί. Οι πιο δημοφιλείς, ήταν οι πλαστικοί (από υλικό AG-S4) που έχουν ένα χαρακτηριστικό καφέ χρώμα και ζυγίζουν 240 γραμμάρια. Η δεύτερη γενιά τους ήταν από πλαστικό ABS με βάρος 250 γραμμάρια και πιο σκούρο καφέ προς μωβ χρώμα. Η τρίτη και πιο πρόσφατη γενιά είναι από ατσάλι βάρους 250 γραμμαρίων σε σκούρο ματ χρώμα.

Μία άλλη σημαντική βελτίωση ήταν ο μηχανισμός της σκανδάλης όπου βελτιώθηκε ώστε να μη μπορεί να πυροβολήσει αυτόματα παρά μόνο εάν ο διακόπτης είναι στην αυτόματη βολή. Αυτό ήταν κάτι που μπορούσε να συμβεί στα AK-47. Επίσης, χάρη σε αυτό το μηχανισμό ασφαλείας η επαναφορά της σκανδάλης είναι πιο ήπια από τα παλαιότερα AK-47.

Υπάρχουν και άλλες μικρές, λιγότερο σημαντικές βελτιώσεις αλλά τα παραπάνω θα πρέπει να σας δίνουν μία καλή ιδέα του γιατί το AKM παραμένει ένα από τα πιο διαδεδομένα όπλα της οικογενείας Καλάσνικοφ. Τέλος, θα δούμε κάποια από τα διαφορετικά μοντέλα που γνωρίζουμε από το AKM. Το πρώτο είναι το AKMS όπου το S είναι από τη ρωσική λέξη «складной» (αναδιπλούμενο) και αναφέρεται προφανώς στο κοντάκιο του όπλου. Πρακτικά ολόκληρος ο σχεδιασμός και ασφάλεια του κοντακίου έχει γίνει από την αρχή σε σχέση με το AKS-47.

Τα τυφέκια της οικογενείας Καλάσνικοφ έχουν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς είναι με διαφορά τα πιο διαδεδομένα τυφέκια με συνεχή χρήση σε όλο το κόσμο από το 1947 μέχρι και σήμερα. Το Καλάσνικοφ είναι το μοναδικό τυφέκιο που έχει βρεθεί σε όλους τους πολέμους που έχουν γίνει από το 1947 μέχρι σήμερα και έτσι αξίζει να το μελετήσει κανείς. Θα κλείσουμε με μία φωτογραφία από ένα τυφέκιο WS1-63 της ρουμάνικης βιομηχανίας όπλων Cugir που κάποτε εξόπλιζε τις ρουμάνικες ένοπλες δυνάμεις. Το WS1-63 ήταν με απλά λόγια η ρουμάνικη έκδοση του AKM. Τα τυφέκια αυτά της εταιρίας Cugir είναι πολύ δημοφιλή στους πολίτες της Ρουμανίας και τα βλέπει κανείς σε όλα τα σκοπευτήρια καθώς έχουν χαμηλό κόστος, είναι αξιόπιστα, και υπάρχουν πολλά αξεσουάρ στη τοπική αγορά.

Πηγή: Defence.gr