Aksungur: Αυτό είναι το νέο drone του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού [vid]

Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό παρέλαβε, την περασμένη Τετάρτη, το πρώτο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) μεσαίου υψομέτρου – μεγάλης αντοχής (Medium Altitude Long Endurance) τύπου Aksungur την Τετάρτη, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο επικεφαλής της SSB, Ισμαήλ Ντεμίρ.

Ο Πρόεδρος της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών Τουρκίας προχώρησε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος – ΜΕΑ τύπου Aksungur, παραδόθηκε στις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις, μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών».

Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές πληροφόρησης, το νέο αυτό τουρκικό drone πραγματοποίησε το 2019 την πρώτη πτήση του. Μπορεί να πετάει για 50 ώρες και να μεταφέρει έως και 750 κιλά ωφέλιμου φορτίου για πυρομαχικά, ενώ ακόμα είναι ικανό για να πραγματοποιεί επιχειρήσεις μεγάλης αντοχής σε υψόμετρο έως 40.000 πόδια. Προορίζεται για την εκτέλεση πολλαπλών αποστολών, όπως συλλογή πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώριση, αλλά και αεροπορικά πλήγματα.

Γι’ αυτό τον σκοπό, το νέο τουρκικό drone Aksungur είναι εξοπλισμένο με πυρομαχικά τύπου MK-2, που τα χρησιμοποιεί σε συνδυασμό με τρεις διαφορετικές (EO/IR) ηλεκτρο-οπτικές/υπέρυθρες κάμερες, δύο διαφορετικά συστήματα καθοδήγησης με λέιζερ τύπου SATCOM Teber, που έχει κατασκευάσει η Roketsan, καθώς επίσης τουρκικής κατασκευής Precision Guidance Kit-82 (HGK-82) και τέλος χρησιμοποιεί τον κινητήρα τύπου PD170.

Με πληροφορίες από: Defense World