«Άκυρο» στα T-72, η Σλοβακία στέλνει BVP-1 στο Κίεβο – Παίρνει σε αντάλλαγμα Leopard από την Γερμανία

Η Σλοβακία θα στείλει στην Ουκρανία 30 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BVP-1, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, Γιάροσλαβ Ναντ.

Όπως ανακοινώθηκε, ο σλοβακικός στρατός θα πάρει σε αντάλλαγμα 15 τεθωρακισμένα άρματα μάχης Leopard 2A4 από την Γερμανία, μαζί με τα απαραίτητα πυρομαχικά, ανταλλακτικά και εκπαίδευση.

«Θα λάβουμε τουλάχιστον ένα όχημα μέχρι το τέλος του χρόνου», είπε ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας σχετικά με την παράδοση των αρμάτων μάχης Leopard στη Σλοβακία. Τα υπόλοιπα γερμανικά τανκς αναμένονται το επόμενο έτος.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας έφτασε σήμερα στην Μπρατισλάβα, πιθανότατα για να κλείσει την νέα συμφωνία με την κυβέρνηση της Σλοβακίας.

Τους προηγούμενους μήνες, οι δύο χώρες, Σλοβακία και Γερμανία προσπάθησαν να κάνουν ένα διαφορετικό deal, το οποίο θα περιελάμβανε την αποστολή 30 αρμάτων μάχης T-72 στην Ουκρανία. Σε αντάλλαγμα η Σλοβακία ζήτησε 30 γερμανικά Leopard για να καλύψει το κενό στην άμυνά της.

Όταν η Γερμανία προσέφερε μόνο 15 από τα άρματά της στον σλοβακικό στρατό, το deal κατέρρευσε και δεν παραδόθηκε κάποια βοήθεια στην Ουκρανία.

«Αυτή τη στιγμή ο στρατός μας έχει ανάγκη τα T-72, δεν μπορούμε να τα στείλουμε στο Κίεβο», δήλωσε ο Σλοβάκος ΥΠΑΜ, διαψεύδοντας σημερινό δημοσίευμα του Business Insider που ανέφερε ότι θα στείλουν τα εν λόγω τεθωρακισμένα στην Ουκρανία.

Η Σλοβακία κατέληξε σε νέα συμφωνία με την Γερμανία, στέλνοντας 30 BVP-1 στην Ουκρανία για να αμυνθεί απέναντι στη Ρωσία, ενώ θα λάβει 15 Leopard 2A4 από την Γερμανία, μια διαδικασία προμήθειας και αντικατάστασης μέσων (Ringtauschs), παρόμοια με αυτή που εξελίσσεται μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου BMP-1 και Marder 1A3.