Alpagut: Αυτό είναι το νέο τουρκικό περιφερόμενο πυρομαχικό – Τα χαρακτηριστικά του [vid]

Στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας «SAHA», που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, παρουσιάστηκε το νέο περιφερόμενο πυρομαχικό (loitering munition) που κατασκευάζουν οι εταιρείες Roketsan και STM με την κωδική ονομασία «Alpagut», το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ολοκληρώσει τις δοκιμές του μέχρι το τέλος του 2023, ώστε να πιστοποιηθεί η επιχειρησιακή λειτουργία του.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών Τουρκίας (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ «το Alpagut θα είναι αποτελεσματικό εναντίον χερσαίων και θαλάσσιων στόχων, καθώς επίσης και εναντίον συστημάτων ραντάρ και επικοινωνιών, κρίσιμων στρατηγικών εγκαταστάσεων – υποδομών όπως κέντρα διοίκησης»».

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και τα διαθέσιμα, από τις κατασκευάστριες εταιρείες, στοιχεία το Alpagut έχει μήκος 45 κιλά, μήκος 2,3 μέτρα και άνοιγμα πτερυγίων 2,5 μέτρα ενώ μπορεί να αναπτύσσεται κατά την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας έχοντας επιχειρησιακή εμβέλεια τα 60 χιλιόμετρα. Είναι εξοπλισμένο με πολεμική κεφαλή 11 κιλών διαφόρων τύπων και μπορεί να εκτοξευθεί από εναέριες πλατφόρμες.

Ήδη τουρκικά βίντεο το παρουσιάζουν να χρησιμοποιείται από μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Akinci, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μπορεί να εκτοξεύεται και από το, υπό κατασκευή, μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα τύπου TB3.