Alrosa: Το σοβιετικό υποβρύχιο που επιστρέφει «ανανεωμένο» στη Μαύρη Θάλασσα

Το παλαιότερο υποβρύχιο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας, Alrosa κλάσης Kilo, πρόκειται να τεθεί ξανά σε υπηρεσία σύντομα μετά τις επισκευές του, ανέφερε την Παρασκευή το γραφείο Τύπου του Εργοστασίου Επισκευής Πλοίων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με το TASS.

«Ειδικοί του 13ου εργοστασίου επισκευής πλοίων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας ολοκληρώνουν τις επισκευές του πετρελαιοηλεκτρικού υποβρυχίου Alrosa. Το υποβρύχιο θα εγκαταλείψει τον κόλπο του Kilen σε λίγες μέρες και θα επανατοποθετηθεί στην έδρα του. Θα υποβληθεί σε θαλάσσιες δοκιμές από ναυπηγούς στα τέλη Μαΐου, και μετά θα επανενταχθεί στον Στόλο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Alrosa ναυπηγήθηκε στο ναυπηγείο Krasnoye Sormovo στην πόλη Γκόρκι (Νόβγκοροντ) λίγο πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και ανήκε στο πειραματικό Project 877. Αμέσως μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το Alrosa παρέμεινε το μοναδικό μαχητικό υποβρύχιο της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

«Το εργατικό δυναμικό του εργοστασίου έχει εκπληρώσει μεγάλο όγκο εργασιών, με αποτέλεσμα το Alrosa όχι μόνο να επισκευαστεί αλλά και να αποκτήσει νέες πολεμικές και τεχνικές δυνατότητες. Έβαλαν το υποβρύχιο στο ίδιο επίπεδο με έξι υποβρύχια που έχουν τεθεί σε λειτουργία στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας τα τελευταία χρόνια», ανέφερε το γραφείο Τύπου. Το υποβρύχιο είναι πλέον ικανό να μεταφέρει πυραύλους υψηλής ακριβείας Kalibr.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου Τύπου του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ο Στόλος παρέλαβε έξι νέα πετρελαιοκίνητα-ηλεκτρικά υποβρύχια Project 636.3 εξοπλισμένα με πυραύλους cruise Kalibr το 2014-2017.

Φωτογραφία: Wikipedia