Altay: Παρουσία Ερντογάν και Ακάρ παραδόθηκαν τα νέα άρματα μάχης στον τουρκικό στρατό [vid,pics]

Σε μία επίσημη τελετή, την Κυριακή 23 Απριλίου, παραδόθηκαν τα νέα τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου Altay στον τουρκικό στρατό.

Στην τελετή παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο επικεφαλής της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών της χώρας (SSB), Ισμαήλ Ντεμίρ.

«Το νέο μας τανκ, το Altay, έχει πολύ διαφορετικές και ανώτερες δυνατότητες από το πρωτότυπο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν από 10 χρόνια», είπε ο Ερντογάν στην τελετή παράδοσης στη βορειοδυτική επαρχία Σακαριά. «Όπως και τα άλλα αμυντικά μας έργα, αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες στη διαδικασία ανάπτυξης του τανκς Altay. Το έργο μας επιχειρήθηκε να μπλοκαριστεί», πρόσθεσε.

«Ήθελαν να σαμποτάρουν τη διαδικασία με άτυπα και ανοιχτά εμπάργκο. Παρ’ όλες τις επιθέσεις στις οποίες έχουμε υποστεί, δεν φοβηθήκαμε, δεν τα παρατήσαμε, δεν κάναμε βήμα πίσω», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στη συνεργασία με την Γερμανία για τον κινητήρα του άρματος, η οποία όμως διεκόπη, όταν το Βερολίνο σταμάτησε τις παραδόσεις όπλων στην Άγκυρα, λόγω των επιθέσεων κατά των Κούρδων του Ιράκ και της Συρίας.

Πλέον, αφού παραδόθηκαν τα πρώτα δύο άρματα μάχης, θα ξεκινήσουν οι τελικές δοκιμές που θα επιτρέψουν στην συνέχεια την έναρξη της μαζικής παραγωγής των τανκς νέας γενιάς εντός του 2025. Το χρονοδιάγραμμα της κοινοπραξίας BMC (Τουρκία και Κατάρ), προβλέπει την παράδοση οκτώ τανκς ανά μήνα για την αρχική παρτίδα 100 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Altay είναι ότι διαθέτει το Σύστημα Ενεργής Προστασίας AKKOR, το οποίο αυξάνει σημαντικά την επιβίωσή του.

Το πρόγραμμα αρμάτων μάχης επόμενης γενιάς Altay διαχωρίζεται σε δύο στάδια: Στην φάση «Τ1» όπου προβλέπεται η παραγωγή 250 αρμάτων μάχης και στην φάση «Τ2» που προβλέπεται η παραγωγή της αναβαθμισμένης έκδοσης του τανκ, με στόχo 1.000 αρμάτα μάχης.

Με πληροφορίες από: Daily Sabah / Φωτογραφία Twitter