Altay: Υπεγράφη η συμφωνία για κιβώτια ταχυτήτων από τη Νότια Κορέα για το τουρκικό άρμα μάχης

Μετά από πολλές καθυστερήσεις και εμπόδια, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων με τη Νότια Κορέα για τη προμήθεια κιβωτίων ταχυτήτων για το «εθνικό» άρμα μάχης Altay.

Η νοτιοκορεάτικη εταιρεία SNT Heavy Industries ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι υπέγραψε συμφωνία με την τουρκική εταιρεία BMC για την προμήθεια συστημάτων μετάδοσης της κίνησης 1.500 ίππων, που θα τοποθετηθεί στο τουρκικό άρμα μάχης Altay, με ημερομηνίες παράδοσης ως το 2030.

Αρχικά, η τουρκική και η νοτιοκορεάτικη εταιρεία είχαν συνάψει συμφωνία σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα ήταν συμπαραγωγός των κιβωτίων ταχυτήτων και των κινητήρων, το 2021. Ωστόσο, λόγω ζητημάτων και εμποδίων στην μετάδοση της τεχνογνσίας, η Τουρκία αναγκάστηκε τελικά να αγοράσει εξολοκλήρου τα πακέτα εξαρτημάτων.

Το Altay ήταν προγραμματισμένο να έχει γερμανικά εξαρτήματα, ωστόσο η Γερμανία επέβαλε εμπάργκο όπλων στην Τουρκία μετά την επίθεσή της στη Συρία το 2019 και η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών δεν προχώρησε. Η τουρκική αμυντική βομηχανία σκοπεύει να κατασκευάσει εγχώριους κινητήρες, με την κωδική ονομασία Batu και κιβώτια ταχυτήτων για το τανκ, αλλά εως ότου καταφέρει να κατασκευάσει κάτι, αγόρασε τα νοτιοκορεάτικα εξαρτήματα ως «εναλλακτική».

Η κοινοπραξία BMC (Τουρκίας και Κατάρ) που έχει αναλάβει την κατασκευή των τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης, έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να παραδώσει τα πρώτα δύο Altay στην Τουρκία εντός του 2023, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει ακόμα την παράδοση οκτώ τανκς ανά μήνα για την αρχική παρτίδα 100 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης.

Το πρόγραμμα αρμάτων μάχης επόμενης γενιάς Altay, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, διαχωρίζεται σε δύο στάδια. Στην φάση «Τ1» όπου προβλέπεται η παραγωγή 250 αρμάτων μάχης και στην φάση «Τ2» που προβλέπεται η παραγωγή της αναβαθμισμένης έκδοσης του τανκ, με το πλάνο να έχει ως στόχο συνολικά την κατασκευή 1.000 αρμάτων μάχης Altay.

Πηγή: Middle East Eye