AMRAAM: Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ παρήγγειλε πυραύλους αέρος – αέρος για τα μαχητικά της Ουκρανίας

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ παρήγγειλε προηγμένους πυραύλους αέρος-αέρος μέσου βεληνεκούς AMRAAM από την αμερικανική εταιρεία Raytheon για την Ουκρανία.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν αποκάλυψε πόσοι πύραυλοι θα παραχθούν και πότε θα παραδοθούν, ωστόσο ορίζει ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν έως τις 29 Νοεμβρίου 2024. Το συμβόλαιο έχει συνολική αξία 192 εκατομμύρια δολάρια.

Κεφάλαια ύψους 8 εκατομμυρίων δολαρίων θα διατεθούν από το ταμείο της Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας (USAI).

Τον Ιούνιο, η Raytheon υπέγραψε σύμβαση 1,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για την προμήθεια πυραύλων AIM-120 D-3 και C-8 AMRAAM.

Το D-3 είναι η πιο πρόσφατη διαμόρφωση του AMRAAM στο πλαίσιο του προγράμματος «Form, Fit, Function Refresh» (F3R), που περιλαμβάνει αναβαθμίσεις υλικού και λογισμικού. Η συμφωνία προβλέπει πως αυτοί οι πύραυλοι θα πάνε στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, το Ναυτικό των ΗΠΑ και 18 άλλες χώρες μέσω FMS, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2027.

Αν και οι πύραυλοι AIM-120 είναι αέρος – αέρος, ο  στρατός των ΗΠΑ τους προόριζε για τα πυραυλικά συστήματα NASAMS που ήδη διαθέτει η Ουκρανία. Η νέα συμφωνία πιθανότατα προορίζεται να εξοπλίσει τα μαχητικά αεροσκάφη της εμπόλεμης χώρας, ενώ μέχρι την παράδοσή τους το Κίεβο πιθανότατα θα έχει λάβει και δυτικά μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Το AMRAAM (AIM-120) είναι ένας καθοδηγούμενος πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς αέρος-αέρος που μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση έως και 180 km.

Φωτογραφία αρχείου Reuters