AMX-10 RC: Έφτασαν στην Ουκρανία τα πρώτα 14 ΤΟΜΑ από τη Γαλλία

Έφτασαν στην Ουκρανία τα πρώτα 14 γαλλικά τεθωρακισμένα οχήματα AMX-10 RC, όπως μεταδίδουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Μάλιστα σημειώνουν πως τα ουκρανικά πληρώματα που θα τα στελεχώσουν έχουν ήδη ολοκληρώσει πρόγραμμα εκπαίδευσης για τη χρήση αυτών των τεθωρακισμένων οχημάτων.

Η παράδοση των πρώτων 14 AMX-10 RC ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, καθώς μόλις στις αρχές Ιανουαρίου του 2023 η Γαλλία είχε αναφέρει πως θα στείλει αυτού του είδους τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης στην Ουκρανία περί τα μέσα Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα ίδια μέσα ενημέρωσης, ο ουκρανικός στρατός πρόκειται να λάβει συνολικά περί τα 30 AMX-10 RC.

Το γαλλικό θωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) AMX-10RC κατασκευάζεται από την εταιρεία GIAT. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποστολές αναγνώρισης, καθώς και για υποστήριξη πυρός πεζικού κατά τη διάρκεια της μάχης.

Tα AMX-10 RC είναι ΤΟΜΑ, πάνω σε τροχούς και όχι σε ερπύστριες, επομένως «εύκολα μετακινούμενα», «σίγουρα παλιά αλλά αποτελεσματικά», είχε υποστηρίξει στις 4 Ιανουαρίου 2023 ένας σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται πως η κίνηση της Γαλλίας να ανακοινώσει πως θα στείλει τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης στην Ουκρανία, φέρεται να έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στο να πειστεί η Γερμανία να δώσει το «πράσινο φως» για την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard στο Κίεβο.

Πηγή: Με πληροφορίες από mil.in.ua