AMX-10RC: Ακατάλληλα για μάχη τα γαλλικά άρματα μάχης, λέει Ουκρανός αξιωματούχος

ελαφρά άρματα μάχης AMX-10RC που προμήθευσε η Γαλλία στην Ουκρανία είναι ακατάλληλα για πολεμικές επιχειρήσεις στην πρώτη γραμμή, υποστηρίζει αξιωματούχος του ουκρανικού στρατού.

Ο διοικητής του τάγματος της 37ης Ταξιαρχίας Πεζικού δήλωσε ότι τα τεθωρακισμένα οχήματα ήταν αναποτελεσματικά για επιθέσεις στην πρώτη γραμμή λόγω της λεπτής θωράκισής τους. Δήλωσε επίσης ότι τα τανκς διεισδύθηκαν εύκολα από βλήματα πυροβολικού που εκτοξεύτηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Ο οπλισμός τους είναι καλός και τα όργανα παρατήρησής τους πολύ καλά. Αλλά δυστυχώς, έχουν ελαφριά πανοπλία, που τα καθιστά ακατάλληλα», εξήγησε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα στείλει περισσότερα AMX-10 RC στον ουκρανικό στρατό.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι υπήρξαν ορισμένες περιπτώσεις όπου μια οβίδα 152 χιλιοστών εξερράγη κοντά στη δεξαμενή και τρύπησαν την πανοπλία της.

«Ένα βλήμα εξερράγη δίπλα στο όχημα, τα θραύσματα τρύπησαν την πανοπλία και το απόθεμα πυρομαχικών πυροδοτήθηκε», δήλωσε. «Το πλήρωμα του τεθωρακισμένου δεν πρόλαβε να βγει και σκοτώθηκε».

Επιπλέον, ορισμένα AMX-10RC είχαν επίσης προβλήματα με τα κιβώτια ταχυτήτων του. «Η αποστολή αυτών των οχημάτων για να καταστραφούν είναι άσκοπη, διότι αποτελεί κίνδυνο κυρίως για το πλήρωμα», είπε ο αξιωματούχος του ουκρανικού στρατού.

Με πληροφορίες από: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου