ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Τα μεγάλα και εφικτά σχέδια και οι ευκαιρίες που «είδε» ο Βίτσας στις ΗΠΑ

Μεγάλα και κυρίως  εφικτά σχέδια καταστρώνουν στο ΥΠΕΘΑ για την αμυντική βιομηχανία. Ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας μετά από το ταξίδι του στις ΗΠΑ ,επέστρεψε πολύ πιο αισιόδοξος . Τις δυνατότητες που υπήρχαν τις γνώριζε από τη πρώτη θητεία στη θέση του ΑΝΥΕΘΑ. Στο ταξίδι του διαπίστωσε ότι υπάρχουν σοβαρές προοπτικές και ευκαιρίες για την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Οι οποίες για να χαθούν θα πρέπει να “αυτοκτονήσουμε”. Επειδή όμως το έχουμε ξανακάνει ,ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα κατανοήσουμε ότι για να γίνει πράξη μια ευκαιρία θα πρέπει κι εμείς να “κουνηθούμε”.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν ακόμη και πωλήσεις αμυντικού υλικού που η Ελλάδα δεν χρειάζεται πλέον. Το “νομικό κενό” που υπάρχει είναι εύκολο να λυθεί αρκεί να υπάρχει θέληση από την πολιτική ηγεσία. Η οποία να σημειώσουμε είναι αποφασισμένη να “σπάσει τα δεσμά” των διάφορων νομικών συμβούλων που τόσα χρόνια αντί να δουλεύουν προς την κατεύθυνση επίλυσης προβλημάτων ,δημιουργούσαν νέα και διατηρούσαν το κλίμα φοβίας και της λογικής “άστο μην μπλέξουμε”.

Οι πωλήσεις οπλικών συστημάτων έχουν έτοιμη αγορά ,η οποία βρίσκεται δίπλα μας . Στα Βαλκάνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια αντικατάστασης παλαιών οπλικών -και κυρίως ανατολικού τύπου- οπλικών συστημάτων . Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των οπλικών συστημάτων θα αντικατασταθεί με οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ,κάποια από τα οποία η Ελλάδα διαθέτει εδώ και χρόνια. Ορισμένα απ΄ αυτά θα μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν από την ελληνική αμυντική βιομηχανία και να πουληθούν σε χώρες των Βαλκανίων -αλλά και άλλες- που ενδιαφέρονται. Και κάποιες ενδιαφέρονται πολύ.

Η σκέψη αυτή είναι προφανές ότι θα έχει και την υποστήριξη των ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν σ΄ αυτή την ευαίσθητη περιοχή να ελέγχουν τα πάντα και βέβαια τα οπλικά συστήματα που θα υπάρχουν. Οι ΗΠΑ είναι βέβαιο ότι θα βοηθούσαν τέτοιου είδους “συναλλαγές” μέσω της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Για την οποία έχουν δείξει ότι δεν επιθυμούν το κλείσιμό της. Σε αντίθεση με τους ευρωπαίους “εταίρους” που κάνουν ότι είναι δυνατόν για να μπει παντού λουκέτο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr υπάρχουν αξιόλογες προτάσεις για όλες τις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες.Οι οποίες αν υλοποιηθούν με βάση τα σχέδια που υπάρχουν θα δώσουν “ζωή” και στην ιδιωτική αμυντική βιομηχανία που προσπαθεί να σταθεί όρθια με συμβόλαια από το εξωτερικό.