Αμυντική βιομηχανία: Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης που το «παίζει» ο Βίτσας

 Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι η αμυντική βιομηχανία μιας χώρας συμμετέχει ενεργά στην οικονομία της, παράγοντας, προσφέροντας θέσεις εργασίας και φυσικά κερδίζοντας. Η Ελλάδα ήταν ,είναι και ελπίζουμε ότι δεν θα παραμείνει, μια… διαφορετική χώρα και σ΄ότι έχει να κάνει με την αμυντική βιομηχανία της!

Όσοι ασχολούνται μ΄ αυτό το τομέα της οικονομίας θεωρούνται περίπου …παράνομοι! Οι δημοσιογράφοι εχουμε ευθύνη μεγάλη με το “τσουβάλιασμα” που συχνά κάνουμε με αφορμή εξαιρέσεις. Έχοντας αυτή την εικόνα είναι λογικό ελληνικές εταιρείες για να επιβιώσουν να μην δραστηριοποιούνται όσο θα ήθελαν στην Ελλάδα και συνεπώς να μην “παράγουν” θέσεις εργασίας. Τα αποτελέσματα που έχουν στο εξωτερικό πολλές απ΄αυτές είναι εντυπωσιακά αλλά όσες κάτι κερδίζουν διαπιστώνουν ότι και το κέρδος θεωρείται επίσης περίπου…παράνομο!

Έχοντας αυτά τα δεδομένα δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι η ομιλία του ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στην τελετή παράδοσης-παραλαβής είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι ίσως κάτι να αλλάξει στον τρόπο με τον οποίο θα ασχοληθούμε από δω και πέρα με την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Κρατική και ιδιωτική.

Ο κ. Βίτσας στην ομιλία του αναφερόμενος στην αμυντική βιομηχανία την ενέταξε στην “πρώτη γραμμή” της προσπάθειας ανασυγκρότησης της χώρας.

Τι είπε ο κ.Βίτσας:

“Ένα κομμάτι, που αφορά συνήθως τις αρμοδιότητες του Αναπληρωτή Υπουργού, είναι τα ζητήματα της αμυντικής βιομηχανίας, τόσο της κρατικής όσο και της ιδιωτικής.  Μου έχει δοθεί η ευκαιρία να μιλήσω πολλές φορές δημόσια, ότι για να κάνεις την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας χρειάζεσαι τρεις ανασυγκροτήσεις. Η μια είναι η ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, η δεύτερη είναι  η συγκρότηση, γιατί δεν υπάρχει, του κοινωνικού τομέα της οικονομίας και η τρίτη είναι η ανασυγκρότηση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, ώστε να μπορέσει να συμβάλει, με προϊόντα και υπηρεσίες, στην αύξηση της συμμετοχής της αμυντικής μας βιομηχανίας στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Κεντρικό ζήτημα που το έχετε αντιμετωπίσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Με λιγότερα χρήματα θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Μπορούμε. Με τη φροντίδα ότι όχι μόνο θα καταφέρουμε να μη μειωθούν ούτε κατά έναν αλλά να αυξηθούν οι συμμετέχοντες.
Εδώ θέλω να πω ότι το ζήτημα της ανεργίας δεν θα λυθεί με φιλοδωρήματα αλλά με τη δημιουργία, στο σύνολο της οικονομίας, νέων θέσεων. Έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση. Μπορούμε να δώσουμε παραπέρα κοινωνικό πρόσημο στις Ένοπλες Δυνάμεις.».

Αυτά τα απλά και λογικά που θα έπρεπε πολλά χρόνια τώρα να έχουμε εφαρμόσει τα είπε ο ΑΝΥΕΘΑ και ελπίζουμε ότι δεν μείνουν λόγια.

Ο κ.Βίτσας στον ένα μήνα που ήταν ΑΝΥΕΘΑ, ίσως να πρόλαβε να πληροφορηθεί ότι υπήρξαν στο παρελθόν πολιτικοί που κάθησαν σε υπουργικές καρέκλες του ΥΠΕΘΑ και έλεγαν με υπερηφάνεια μάλιστα ότι “δεν συναντώ επιχειρηματίες”! Υπήρξαν και πρόσφατα συνάδελφοί του οι οποίοι “φοβήθηκαν” να εμπλακούν σε παραγγελίες από πλούσια αραβική χώρα ,με αποτέλεσμα να χαθούν πολλά “εύκολα” εκατομμύρια. Ίσως να πρόλαβε να μιλήσει με ανθρώπους που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τοποθέτησε σε αμυντικές βιομηχανίες και οι οποίοι αντιμετώπισαν χάος,ευθυνοφοβία και ασυνενοησία. Και τέλος ίσως να πρόλαβε να μιλήσει με επιχειρηματίες της ιδιωτικής αμυντικής βιομηχανίας για να καταλάβει ότι είναι …κανονικοί επιχειρηματίες κι όχι …Αλ Καπόνε.

Την εικόνα την έχει . Συμπεράσματα φαίνεται από τα λεγόμενά του ότι έχει βγάλει. Θα εχει κατανοήσει ότι το έργο που έχει να επιτελέσει είναι τεράστιο. Ελπίζουμε ότι θα έχει και επιμονή για να ξεπεράσει αγκυλώσεις και εμμονές που επί δεκαετίες τρώνε τις σάρκες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Η “ανάστασή” της είναι μεγάλο στοίχημα, για την νέα κυβέρνηση κι όχι μόνο για τον κ.Βίτσα.