«Ανάσα ζωής» για τα MiG-31: Θα αναβαθμιστούν πλήρως τα θρυλικά μαχητικά

«Ανάσα ζωής» για τα θρυλικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-31 «Foxhound», καθώς το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ζήτησε από τη MiG Corporation να αναβαθμίσει τον στόλο αεροσκαφών, τα οποία είναι υπερηχητικά διθέσια μαχητικά που κατασκευάστηκαν και αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1970, ενώ αποτέλεσαν ακόμα τα πρώτα μαχητικά τέταρτης γενιάς της σοβιετικής αεροπορίας.

Η πιο πρόσφατη και τεχνολογικά εξελιγμένη έκδοση του μαχητικού είναι το MiG-31BM με μήκος 21,62 μέτρα και έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 46,2 τόνους, μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 3.000 χιλιομέτρων ενώ φέρει  τέσσερις πυραύλους τύπου R-33 μαζί με δύο δεξαμενές καυσίμου, που του δίνουν την ικανότητα να έχει επιχειρησιακή εμβέλεια 3.000 χιλιομέτρων.

Τα προγράμματα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού

Στο πλαίσιο αυτό, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας υπέγραψε δύο συμβάσεις με την MiG Corporation στις 24 Αυγούστου κατά τη διάρκεια του forum «Army-2021» οι οποίες αφορούν αφενός την αναβάθμιση του στόλου μαχητικών αεροσκαφών MiG-31K, που φέρουν τους υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal και αφετέρου τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών στην έκδοση MiG-31BM.

Η απόδοση του εκσυγχρονισμένου MiG-31BM λέγεται ότι είναι 2,6 φορές μεγαλύτερη από την βασική έκδοση του μαχητικού MiG-31. Η μέγιστη εμβέλεια ανίχνευσης εχθρικών εναέριων απειλών από ένα μαχητικό MiG-31BM αυξήθηκε κατά την αναβάθμιση στα 320 χιλιόμετρα και έχει ακόμα την δυνατότητα να παρακολουθεί αυτόματα έως και 24 στόχους, ενώ μπορεί ταυτόχρονα να εμπλέξει έως και οκτώ στόχους.

Επιπρόσθετα, αναπτύχθηκε και νέος πύραυλος μεγάλης εμβέλειας με ταχύτητες άνω των 6 Mach και εμβέλεια  έως και 400 χιλιόμετρα, για να χρησιμοποιείται από τα αναβαθμισμένα MiG-31, τα οποία χαρακτηρίζονται ως μαχητικά πολλαπλών ρόλων, καθώς μπορούν να εκτελέσουν μια σειρά αποστολών και επιχειρήσεων. Τέλος, η έκδοση MiG-31BM έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ πραγματοποιώντας πτήση επτά ωρών και τεσσάρων λεπτών, καλύπτοντας μια απόσταση 8.000 χιλιομέτρων.

Με πληροφορίες από: Defense World / Φωτογραφίες αρχείου