Αναβάθμιση F-16: Η «εβδομάδα της Κρίσης»- Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν ασφυκτικά, καθώς η μηνιαία παράταση που ζητήθηκε για την απάντηση στην τελευταία αμερικανική LOA λήγει στις 30 Απριλίου, σήμερα ξεκινάει η εβδομάδα της κρίσης για το πρόγραμμα αναβάθμισης των 85 F-16, της Πολεμικής μας Αεροπορίας. 

Με όλα τα ενδεχόμενα πάντως να είναι ανοιχτά, συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας για την επικύρωση της συμφωνίας. “Αρχίζει και φθάνει ο κόμπος στο χτένι, οπότε θέλω να πιστεύω μες την εβδομάδα να έχουμε το ΚΥΣΕΑ και να μπει το νερό στο αυλάκι” έλεγε χαρακτηριστικά ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Άλλωστε για τον προϋπολογισμό του προγράμματος τα δεδομένα είναι σαφή και δεν επιδέχονται άλλης διαπραγμάτευσης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η συγκεκριμένη πηγή ενημέρωσης. Το συνολικό κόστος θα κυμανθεί “στην περιοχή μεταξύ των 1,23 και 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ”. Το συγκεκριμένο bugdet όπως εξηγούσε συμπεριλαμβάνει και τα κονδύλια που θα απαιτηθούν για το πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης (Follow On Support).

Οι καθυστερήσεις που καταγράφονται πάντως στην οριστική ολοκλήρωση της συμφωνίας δεν επιτρέπουν να μπει σε τροχιά και η πώληση των 12 F-16 Block 30 που θα γεμίσουν το πορτοφόλι της Πολεμικής Αεροπορίας, εξασφαλίζοντας – όπως προκαταρκτικά είχε αποφασιστεί – σημαντικό μέρος της προκαταβολής για την αναβάθμιση των άλλων δυο εκδόσεων.