Αναβάθμιση F-16: Σκληρό «πόκερ» με τους Αμερικανούς που κρατάνε ψηλά το κόστος

Σκληραίνει το «πόκερ με τους Αμερικανούς για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην υπερσύγχρονη έκδοση Viper. Η νέα απάντηση, που απεστάλη την Τετάρτη, εντελώς απρόσμενα, διατηρεί ακόμη υψηλά τον προϋπολογισμό. Ανώτατη πηγή του ελληνικού Πενταγώνου που έλαβε γνώση της νέας LOA, έλεγε χαρακτηριστικά στο OnAlert ότι: πλέον είναι θέμα πολιτικής απόφασης», καθώς ο προϋπολογισμός μειώθηκε αλλά όχι αισθητά και φέρεται να ανέρχεται κοντά στο 1,5 δισεκατομμύριο. 

Επιπλέον η αμερικανική πλευρά διατήρησε τον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα του προγράμματος, κρατώντας σε υψηλά επίπεδα με τις χρηματοροές που αφορούν στην αποπληρωμή να είναι της τάξης των 900 εκατομμυρίων ευρώ εντός της πρώτης τριετίας. «Θεωρούνται βελτιώσεις, αλλά επι της ουσίας είναι αναπαίσθητες.» έλεγε η ίδια πηγή στο OnAlert και πρόσθετε:» Τους περιμένουμε τώρα για την συνάντηση στις 26 Φεβρουαρίου. Άλλωστε δεν έχει γίνει άλλη πλην αυτής του Μαρτίου, προ της LOA, δηλαδή.Μπορεί από αυτή την συνάντηση να δούμε μια περαιτέρω βελτίωση αλλά αυτοί που θα έρθουν δεν έχουν μεγάλες δυνατότητες παρέμβασης.»

Και αυτό γιατί όπως έλεγε στο OnAlert: «θέλουμε να πάμε σε συγκεκριμένο αριθμό αεροσκαφών, δηλαδή 85, ενοποιώντας δηλαδή σε έναν τους δυο συγκεκριμένους τύπους αεροσκαφών.» και υπενθύμιζε εμφατικά τη μέθοδο με την οποία θα καλυφθούν οι επιχειρησιακές απαιτήσεις : «Δεν πρόκειται να πεις κάνω ενάμιση τύπο γιατί δεν μου βγαίνουν τα λεφτά. Το θέμα είναι το τι δυνατότητες χρηματοδότησης υπάρχουν και το κυριότερο εως που μπορούν να φτάσουν.»

Στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας πάντως υποδέχθηκαν με ψυχραιμία τα νέα της Τετάρτης. Απέφευγαν δε, παρά τα επίμονα ερωτήματα του OnAlert να σχολιάσουν την αμερικανική απάντηση επισημαίνοντας ότι θα πρέπει καταρχήν να μελετηθεί. Επιπρόσθετα δεν αποδέχονταν ότι προμηνύει δυσοίωνες εξελίξεις ή ακόμη και ένα αδιέξοδο αφού όπως έλεγαν η διαπραγμάτευση είναι ακόμη ανοιχτή. Επισήμαιναν δε ως θετικό το γεγονός ότι θα αφιχθούν στην Αθήνα σε δυο εβδομάδες και κάτι για τις απαραίτητες συζητήσεις οι αμερικανοί εμπειρογνώμονες.