Αναβάθμιση με ερωτήματα των drones του Στρατού Ξηράς

Το UAV τύπου Patroller. Φωτογραφία Safran

Του Κώστα Αλατζά

Επιμένει γαλλικά ο Ελληνικός Στρατός στα drones επιτήρησης και εντοπισμού στόχου που χρησιμοποιεί την τελευταία εικοσαετία. Όπως ανακοινώθηκε από την Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του NATO (NSPA) η Ελλάδα θα προχωρήσει στην αναβάθμιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου SPERWER που προμηθευτήκαμε το 2002 από της γαλλική SAGEM, σημερινή Safran Electronics & Defense.

Σύμφωνα την ανακοίνωση της NSPA, η αναβάθμιση των ελληνικών drones σε Patroller θα επιτρέψει στον Ελληνικό Στρατό να εκτελέσει ένα ευρύτερο φάσμα αποστολών επιτήρησης, από την υποστήριξη φίλιων χερσαίων δυνάμεων έως θαλάσσια επιτήρησης και την παρακολούθηση συνόρων.

Ο ελληνικός στρατός διαθέτει σήμερα 6 συστήματα, αποτελούμενα το καθένα από έναν επίγειο σταθμό διαχείρισης και 4 αεροχήματα. Τα πρώτα δύο συστήματα είχαν αποκτηθεί από τη γαλλική SAGEM το 2002, με προϋπολογισμό 35 εκατομμύρια ευρώ. Το 2006 η τότε ηγεσία του υπουργείου Άμυνας προχώρησε στην απόκτηση άλλων δύο και στη συνέχεια άσκησε την option για την προμήθεια άλλων δύο συστημάτων.

Σήμερα, ο ελληνικός στρατός προχωρά στην αναβάθμιση των συστημάτων που διαθέτει, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το κόστος της αναβάθμισης των SPERWER σε Patroller ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετό καιρό το ΓΕΣ είχε αιτηθεί στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ για αναβάθμιση των drones του δεν έχει γνωστό τις ακριβώς περιλαμβάνει η αναβάθμιση, εκτός από την αντικατάσταση των παλαιών αεροχημάτων SPERWER από Patroller. Διότι προφανώς οι παλαιάς τεχνολογίας επίγειοι
σταθμοί δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό τις δυνατότητες του νέου αεροχήματος.

Το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα τύπου Patroller εντάσσεται στην κατηγορία των UAV μεσαίου υψομέτρου μεγάλης αντοχής (MALE) καθώς μπορεί να πετάξει μέχρι τα 16.000 πόδια και όπως αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρεία Safran, αναπτύσσει ταχύτητες από 100 έως 200 χιλιόμετρα, με ωφέλιμο φορτίο 210 κιλών. Έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί αποστολές όπως συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και στοχοποίηση εχθρικών θέσεων και μπορεί να λειτουργήσει τόσο για εξωτερικές επιχειρήσεις όσο και για αποστολές εσωτερικής ασφάλειας αλλά και θαλάσσιας επιτήρησης.