Αναβαθμισμένα M270 MLRS και David’s Sling προμηθεύεται η Φινλανδία μετά το «πράσινο φως» των ΗΠΑ

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε το αίτημα της Φινλανδίας για την αναβάθμιση των συστημάτων ΠΕΠ τύπου M270 MLRS, με το συνολικό κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος να υπολογίζεται στα 395 εκατομμύρια δολάρια.

Ειδικότερα, η Φινλανδία διαθέτει 40 πυραυλικά συστήματα τύπου M270A1 MLRS, εκ των οποία τα 12 χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικές δραστηριότητες και έτσι επιθυμεί να τα εκσυγχρονίσει στην έκδοση M270A2 που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Επιπρόσθετα, η αναβάθμιση θα τους επιτρέψει να εκτοξεύουν τον πύραυλο Precision Strike, ο οποίος έχει βεληνεκές πάνω από 500 χιλιόμετρα, ενώ θα διαθέτει καλύτερη προστασία και θωράκιση, αλλά και ισχυρότερο κινητήρα 600 ίππων.

Η Φινλανδία απέκτησε και το David’s Sling

Σημειώνεται επίσης ότι η Φινλανδία προμηθεύεται και το πυραυλικό σύστημα τύπου David’s Sling, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, μετά την έγκριση των ΗΠΑ, με το εξοπλιστικό πρόγραμμα να κοστίζει 316 εκατομμύρια δολάρια. Η φινλανδική έκδοση του συστήματος θα αναπτυχθεί από κοινού από ισραηλινές και αμερικανικές βιομηχανίες, με επικεφαλής την ισραηλινή Rafael Advanced Systems και τη Raytheon Technologies Cooperation, σε συνεργασία με τις φινλανδικές βιομηχανίες.

Το συγκεκριμένο σύστημα αποτελεί το δεύτερο στάδιο στο πολυεπίπεδο «τείχος» ασφαλείας του Ισραήλ, το οποίο αποτελείται από τρία αντιπυραυλικά συστήματα: τον «Σιδερένιο Θόλο» (Iron Dome) για πυραύλους μικρού έως μεσαίου βεληνεκούς, τη «Σφεντόνα του Δαβίδ» (David’s Sling) για πυραύλους μεσαίου έως μεγάλου βεληνεκούς και το «Βέλος» (Arrow) για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Σχεδιασμένος για την αναχαίτιση της νεότερης γενιάς τακτικών βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου έως μεγάλου βεληνεκούς σε χαμηλό ύψος, όπως το ρωσικό Iskander και το κινεζικό DF-15, ο πύραυλος του συστήματος David’s Sling έχει εμβέλεια από 40 έως 300 χλμ.