Anka: «Η Αλγερία αγόρασε 10 οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Τουρκία»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Τούρκου δημοσιογράφου Ρατζίπ Σοϊλού στο Middle East Eye, η Αλγερία αποφάσισε να αγοράσει 10 οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουρκικής κατασκευής τύπου Anka, έπειτα από την επίθεση ενός drone τύπου TB2 Bayraktar του Μαρόκο που σκότωσε τρεις Αλγερινούς στην Δυτική Σαχάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προμήθειας των τουρκικών UAV τύπου Anka οριστικοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και η Αλγερία και αναμένεται να την εγκρίνει επίσημα τις επόμενες εβδομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι το Αλγέρι κατηγορούσε την Άγκυρα ότι μεροληπτεί υπέρ του Μαρόκο στην κόντρα των δύο χωρών του Μαγκρέμπ, λόγω της πώλησης περίπου 13 drone τύπου TB2 Bayraktar το 2021.

Έτσι, η Αλγερία αποφάσισε να «πιέσει» την Τουρκία ώστε να εξοπλιστεί και η ίδια με τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αφού απέρριψε τα TB2 Bayraktar, κατέληξε στα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα «μεσαίου υψομέτρου – μεγάλης αντοχής / MALE» τύπου Anka στην έκδοση «S» τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη στις Ένοπλες Δυνάμεις της  Τουρκίας και της Τυνησίας.

Αυτή η παραλλαγή διαθέτει εμβέλεια ζεύξης δεδομένων 250 χιλιομέτρων και μπορεί να λειτουργεί για 30 ώρες. Μπορεί να οπλιστεί με μια ποικιλία από κατευθυνόμενες βόμβες και πυραύλους ακριβείας που κατασκευάζονται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία και έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στην Ουκρανία.

Επίσης, το συγκεκριμένο UAV μπορεί να εκτελέσει αποστολές αναγνώρισης, στοχοποίησης, επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών, ενώ σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι Τούρκοι, έχει δυνατότητες αυτόνομης πτήσης και μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται από μόνο του. Έχει άνοιγμα φτερών 17,5 μέτρα και μήκος 8,6 μέτρα και μπορεί να πετάει σε υψόμετρο 18.000-23.000 ποδιών για περισσότερες από 30 ώρες.

Φωτογραφία αρχείου Reuters