OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Αντι – drone «θόλος» χτίζεται πάνω από το Αιγαίο: Έτσι γίνεται απροσπέλαστο από κάθε μη επανδρωμένη απειλή

12/02/2024 - 05:13
drone
Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά

Το «χτίσιμο» του αντιαεροπορικού, anti – drone «θόλου» πάνω από το Αιγαίο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη νέα στρατιωτική ηγεσία όπως άλλωστε επισήμανε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, λίγες ώρες έπειτα από τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και την επιλογή του νέου Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημητρίου Χούπη αλλά και των Αρχηγών στους τρεις Κλάδους.

Η αλματώδης τεχνολογική πρόοδος που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η Τουρκία, ειδικά στον τομέα των οπλισμένων μη επανδρωμένων (UCAV) προβληματίζει ιδιαίτερα το ελληνικό Επιτελείο, καθώς ο στόλος των οπλισμένων drones που διαθέτουν πλέον οι γείτονες αποτελεί ίσως την κορυφαία απειλή όχι μόνο για τις δυνάμεις άμυνας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στον Έβρο αλλά συνολικά για Μονάδες, Σχηματισμούς, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, υποδομές, πολεμικά πλοία  και χερσαία οπλικά συστήματα.

Ο σκοπός του εξοπλιστικού προγράμματος

Ο σχεδιασμός της anti – drone «ομπρέλας» δεν θα αφορά μόνο μη επανδρωμένα UAV και UCAV αλλά ένα ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας έναντι κάθε απειλής από τον αέρα, η οποία περιλαμβάνει ακόμα και βαλλιστικούς  πυραύλους.

Το πρώτο βήμα έγινε ήδη  καθώς σε όλα τα μεγάλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν ήδη εγκατασταθεί συστήματα προηγμένων αισθητήρων με δυνατότητα αυτόνομης ανίχνευσης κάθε είδους μη επανδρωμένου drone είτε πρόκειται για UAV είτε για οπλισμένο UCAV είτε οποιοδήποτε άλλο ιπτάμενο μέσο, σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

drone

Ταυτόχρονα έχουν ήδη εγκατασταθεί δοκιμασμένα συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών (jammers) τα οποία ουσιαστικά «τυφλώνουν» τα εχθρικά μη επανδρωμένα drones, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο αυτά κατευθύνονται από τη βάση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, το διπλό σύστημα εντοπισμού και παρακολούθησης αλλά και παρεμβολών πρόκειται να εγκατασταθεί σταδιακά το επόμενο χρονικό διάστημα και σε άλλα νησιά του Αιγαίου αλλά και σε καίριες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με έμφαση στα χερσαία σύνορα.  Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα τοποθέτησής του πάνω σε πλοία του Στόλου, με στόχο να μπορούν να μετακινούνται εύκολα και γρήγορα σε περιοχές ενδιαφέροντος ή ακόμα και επιχειρήσεων.

drone

Στη λογική του Iron Dome

Το επόμενο όμως μεγάλο βήμα θα είναι η αγορά kinetic οπλικών συστημάτων, τα οποία θα τοποθετηθούν επίσης σε όλες τις κρίσιμες περιοχές όπως και τα non-kinetic συστήματα εντοπισμού και παρεμβολών. Tα kinetic οπλικά συστήματα θα διαθέτουν βλήματα, σε μεγάλους μάλιστα αριθμούς, στη λογική του ισραηλινού Iron Dome.

Οι αισθητήρες θα εγκλωβίζουν κάθε «εισβολέα» και τότε θα ενεργοποιείται το σύστημα με στόχο την κατάρριψη της απειλής είτε πρόκειται για μη επανδρωμένο drone κάθε μορφής είτε για άλλο ιπτάμενο μέσο ή πυραυλική απειλή. O anti – drone, αντιαεροπορικός «θόλος» θα συνδέεται με το συνολικό σύστημα αεράμυνας της χώρας, ραντάρ, άλλα αντιαεροπορικά όπλα ακόμα και με τα φίλια ιπτάμενα μέσα ώστε να λειτουργούν ενιαία με στόχο να σχηματιστεί μια αδιαπέραστη «ομπρέλα» ασφαλείας πάνω από το Αιγαίο αλλά και συνολικά πάνω από τη χώρα με έμφαση σε όλες τις κρίσιμες στρατιωτικές υποδομές.

Tags: DRONESUAVUCAVΑΙΓΑΙΟΑΝΤΙ-DRONEΒΑΛΛΙΣΤΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙΕΒΡΟΣΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Khaibar
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Khaibar: Βαλλιστικούς πυραύλους με εμβέλεια 2.000 χιλιομέτρων ανέπτυξαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν

05/02/2026 - 19:28
Νέαρχος
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

FDI HN «Νέαρχος»: Ξεκίνησαν οι θαλάσσιες δοκιμές της δεύτερης ελληνικής Belharra

05/02/2026 - 18:56
Κατασκοπεία - Κίνα
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ομολογία του συλληφθέντος σμηνάρχου: Για την Κίνα προορίζονταν τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια

05/02/2026 - 18:41

Διαβάστε Επίσης

Κούβα: «Έιμαστε έτοιμοι για διάλογο με τις ΗΠΑ αλλά χωρίς πιέσεις από μια θέση ισότητας και σεβασμού»

Τραμπ: «Έχουμε ένα στρατό από Τομ Κρουζ – Έχω ανάγκη να κερδίζω τις εκλογές για το εγώ μου» [vids]

Ο Πούτιν είναι έτοιμος για «σοβαρό διάλογο» με τον Μακρόν – Στη Μόσχα το «δεξί χέρι» του Γάλλου προέδρου

Γαλλία: Τέσσερα άτομα – εκ των οποίων δύο Κινέζοι – κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου

Khaibar: Βαλλιστικούς πυραύλους με εμβέλεια 2.000 χιλιομέτρων ανέπτυξαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν

FDI HN «Νέαρχος»: Ξεκίνησαν οι θαλάσσιες δοκιμές της δεύτερης ελληνικής Belharra

Ομολογία του συλληφθέντος σμηνάρχου: Για την Κίνα προορίζονταν τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια

Συντριβή C-130 στο όρος Όθρυς: Στρατιωτική και πολιτική ηγεσία τίμησε του 63 ήρωες πεσόντες αεροπόρους

Top News

Χρήστος Μάστορας: Εξαντλημένος ο τραγουδιστής σε νέο βίντεο μετά το πρόβλημα υγείας του - «Δεν έχω συνέλθει»

Ο Έλον Μασκ λέει πως «τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία» - Η ανάρτηση που προκάλεσε αντιδράσεις

Μαρία Καρυστιανού για Χίο: Πόνος βαθύς για τους ανθρώπους που χάθηκαν και αποδοκιμασία για ένα κράτος που δεν αποτρέπει τις παράνομες εισβολές

Ο Γιάννης Παναγόπουλος ελέγχεται από την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος για ποσό άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert