Apache: «Έπεσαν» οι υπογραφές ανάμεσα σε Πολωνία και Boeing για την απόκτηση 96 νέων ελικοπτέρων [pics]

Έγινε σήμερα το τελικό βήμα για την απόκτηση νέων ελικοπτέρων τύπου Apache από την αμερικανική Boeing, για τον στρατό της Πολωνίας.

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Μάριους Μπλαζτσάκ, υπέγραψε σήμερα το τελικό συμβόλαιο με την κατασκευάστρια εταιρεία για την αγορά των 96 ελικοπτέρων, στα κεντρικά γραφεία της Boeing στη Μέσα των ΗΠΑ.

«Η συμφωνία που υπέγραψα σήμερα δίνει στην πολωνική βιομηχανία την ευκαιρία να χειριστεί κάποια πολύ βασικά στοιχεία του ελικοπτέρου – το ραντάρ και το σύστημα στόχευσης και παρατήρησης», ανέφερε ο Πολωνός ΥΠΑΜ μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την τελετή της υπογραφής.

«Θέλουμε οι χρόνοι παράδοσης να είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγοροι», πρόσθεσε.

Πρόκειται για μια συμφωνία «μαμούθ» αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χιλιάδες πυραύλους Hellfire και Stinger.

Η Ουάσιγκτον έδωσε το πράσινο φως για την πώληση τον περασμένο Αύγουστο, ενώ η Βαρσοβία έχει «δανειστεί» 8 Apache από τον αμερικανικό στρατό, μέχρι να παραλάβει τα δικά της ελικόπτερα.

Τα ελικόπτερα AH-64 Apache θα αναπτυχθούν στη 18η Μηχανοποιημένη Μεραρχία και στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας των Πολωνικών Χερσαίων Δυνάμεων. Το AH-64E Guardian έχει βελτιωμένα χαρακτηριστικά, συσκευές και λογισμικό και είναι εξοπλισμένο με ένα υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πτήσης. Η ταχύτητα του Apache είναι έως και 300 km/h και η εμβέλεια πτήσης είναι μεγαλύτερη από 1.900 km.